Timotijević i Novak: Vranjski đaci željni interaktivnih radionica sa piscima FOTO/VIDEO

Književnice Gordana Timotijević i Nikoleta Novak družile su se u ponedeljak uveče u okviru interaktivne radionice sa učenicima osnovnih škola u Vranju, a tokom dana i sa đacima škola u okruženju, čak i u zabačenoj Poljanici, do koje se tog dana bilo teško probiti zbog velikog snega.

Četvrtog dana 32. Svetosavske nedelje u Vranju ove dve spisateljice, kao i vranjski pesnici Žikica Dimitrijević i Stevan Milošević, obišli su u organizaciji Biblioteke Bora Stanković nekoliko škola na području grada Vranja, kako gradskih tako i seoskih.

Gordana Timotijević kazala je za Vranje News da su deca bila veoma radoznala tokom realizacije radionica.

"Bili su pažljivi, slušali su, imali su pitanja.

I za nas kao pisce su ovi susreti sa decom veoma značajni, jer na neki način proveravamo sebe, koliko je to što pišemo zanimljivo deci i da li ih privlače te teme.

Utisak je da deca nemaju često priliku da se druže sa piscima, to je bilo vidljivo", rekla je Timotijević za naš portal.

Ona je dodala da su se deca na interaktivnoj radionici veoma zainteresovala za knjige koje piše Nikoleta Novak, da su mogli da se identifikuju sa sadržajem iz njih i da pretpostavlja da je reč o đacima koji dosta čitaju ili pripadaju nekoj sekciji.

"Posebno su im bile zanimljive ilustracije iz njenih knjiga i želeli su da razgovaraju o tome, bili su veoma zaintrigirani", rekla je Timotijević.

Nikoleta Novak je u ponedeljak ujutro obišla brdsko-planinsko područje Poljanice i imala interaktivnu radionicu sa školskom decom u selu Vlase.

"Reč je o seoskoj školi koja ima samo 80 đaka; deca su najpre bila stidljiva, ali i veoma zainteresovana za ono što sam htela da im predstavim.

Oni baš nemaju gotovo nikakvih dešavanja i veoma je značajno što smo mogli da budemo sa njima.

Kad god ima mogućnosti bilo bi lepo da se njima upriliče ovakva druženja", kazala je Novak za Vranje News.

Ova književnica je, osim u školi u Vlasu, u ponedeljak boravila i u OŠ Dositej Obradović u Vranju, a potom se susrela na ovoj radionici sa đacima iz drugih škola.

"Deca su veoma zainteresovana, uključili su se u razgovor.

Puni su elana i energije, možda zbog početka polugođa poletni su i zanteresovani, žele da čitaju knjige, učlane se u biblioteke, s druge strane mi smo tu da ih na neki način stimulišemo da se okrenu vrednostima od kojih se svi nažalost udaljavamo, i odrasli ne samo deca", rekla je Novak.

Gordana Timotijević bila je prvi put gošća Vranja u ulozi pisca za decu na jednoj interaktivnoj radionici, a pre desetak godina boravila je u Vranju kao gost najpoznatije ovdašnje književne manifestacije Borina nedelja, u ulozi urednika izdavačke delatnosti Biblioteke u Kraljevu.

Nikoleta Novak prvi put boravi u Vranju i kaže da joj se veoma dopada grad, gostoprimstvo domaćina i priroda u okolini Vranja.

Timotijević

Gordana Timotijević (Kraljevo, 1954) je istaknuti književnik i prevodilac. Diplomirala je na grupi za nemački jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu. Pesme i priče zastupljene su joj u antologijama, izborima i čitankama. Dobijala je nagrade Neven, Nagrade Zmajevih dečijih igara za stvaralački doprinos u savremenom izrazu u književnosti za decu, Gordana Brajović, Srebrno Gašino pero, Rade Obrenović, Gomionica, Dositejevo pero, Zlatno Gašino pero i Nagrade Momčilo Tešić. Njena najpoznatija dela su Livada na dar, Zelenselo, Vladimir iz čudne priče, Kutija za zvezde, Sedmo kraljevstvo, Svrakin sat, O Aždu i bostanu i Sličice.

Javna biblioteka Bora Stanković, koja i ove godine priređuje zanimljive programe u sklopu Svetosavske nedelje, nastavlja sa susretima četvoro književnika sa decom u školama.

Planirane su u utorak 25. januara interaktivne radionice sa đacima u tri gradske škole (Radoje Domanović, Peta i Šesta škola), kao i sa učenicima u selima Tubužde, Rataje i Vrtogoš.

Novak

Nikoleta Novak je diplomirala na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu i punopravni je član Britanskog kraljevskog veterinarskog koledža od 2002. godine. Poslednjih desetak godina aktivno se bavi pisanjem za decu i mlade. Za izdavačku kuću Pčelica objavila je izdanja ilustrovani priručnik Upoznajmo kućne ljubimce, potom edicije slikovnica Jedan dan sa životinjama, Priče iz šume, Kada su mali veliki i Prijatelji iz Savane; psihološke priručnike za tinejdžere Kad si meta puberteta; romane za decu Tako mi je pričao Budimir, U potrazi za Budimirom, a za roman Poziv dobila je nagradu 64. Međunarodnog beogradskog sajma za dečju knjigu godine, nagradu Srebrno Gašino pero i prestižnu Međunarodnu nagradu The White Ravens koju dodeljuje Biblioteka za mlade iz Minhena. Dela su joj prevedena na engleski, bugarski, makedonski, hrvatski, rumunski, ruski, turski, kineski, mongolski i vijetnamski jezik.

Popust na upis u biblioteku za đake

Povodom Svetosavske nedelje Biblioteka Bora Stanković i ove godine daje popust na upis svim predškolcima, kao i učenicima osnovnih i srednjih škola u vreme održavanja manifestacije. Predškolci i učenici osnovnih škola mogu da se u periodu od 24. do 29. januara upišu u biblioteku po ceni od 200 dinara, a srednjoškolci da postanu članovi po ceni od 300 dinara. Reč je o godišnjoj članar.

Najnovije vesti