TALENTI Jefimija Najdić, đak generacije Gimnazije: Programer, to sam ja FOTO/VIDEO

Na državnom takmičenju iz informatike Računarskog fakulteta i Društva matematičara Srbije, Jefimija je pisala i prezentovala rad na temu kriptovalute i osvojila prvo mesto. Osvajanje nagrada i plasmani na naredni nivo takmičenja za nju su putokaz i motiv više za još bolje rezultate. O tome zašto želi da se bavi softverskim inžinjeringom, o svojim interesovanjima za biologiju i hemiju, ali i o tome kako je shvatila da naporan rad u laboratoriji nije za nju, o planovima za dalje usavršavanje na Zapadu, govorila je za portal Vranje News.

Jefimija Najdić, učenica 4/5 Gimnazije Bora Stanković u Vranju, sa prirodno-matematičkog smera, proglašena je za đaka generacije najpoznatije obrazovne ustanove u generaciji koja je diplomirala 2019. godine.

Takmičenja na kojima je tokom dosadašnjeg školovanja učestvovala, kako kaže, širokog su spektra.

Interesuje je veliki broj naučnih disciplina, pa joj nije teško da se sprema za njih.

- Drago mi je zbog nagrade, ali nikada se nisam takmičila s ciljem da na kraju budem đak generacije.

Jednostavno, volim da se takmičim, to je za mene izazov, mogućnost da odmerim svoje znanje sa svojim vršnjacima i podstrek da se nadograđujem i napredujem koliko je to u mojoj mogućnosti – kaže Jefimija na početku razgovora za Vranje News.

Osvajanje nagrada i plasmani na naredni nivo takmičenja, za nju su, kako kaže, neki putokaz da uvek može više i bolje.

- Tokom ovog četvorogodišnjeg perioda, takmičila sam se iz srpskog jezika i književnosti, biologije, hemije, ali i na nekim međunarodnim takmičenjima kao što je takmičenje Mladih eko reportera, Hippo iz engleskog jezika.

Učestvovala sam i na mnogim literarnim konkursima, a u poslednje dve godine odlične rezultate postigla sam i na informatičkom takmičenju Računarskog fakulteta u Beogradu i Društva matematičara Srbije – ističe ona.

Naravno, dodaje, tu su i takmičenja u košarci koja su joj posebno draga, jer se ovim sportom dugo bavila i kao kapiten predvodila školski tim gde je zajedno sa saigračicama postizala zapažene rezultate.

Na informatičkom takmičenju RAF, Jefimija je osvojila prvu nagradu, prezentujući rad na temu "Kriptovalute njihove tehničke karakteristike i prednosti u odnosu na običan novac".

- RAF takmičenje sastoji se iz tri kategorije. Ja sam učestvovala u prvoj, to je prezentacija na datu temu.

Nisam bila baš upoznata sa tom temom, zahtevalo je dosta istraživanja, radila sam isključivo sama, tražila sam podatke na internetu, u različitim literaturama, i sve na engleskom.

Na srpskom jeziku baš i nema ništa jer u našoj zemlji to nije razvijeno, dok se u svetu uveliko koristi – priča Jefimija za Vranje News.

S obzirom na to da voli dizajn, dodaje, uklopila je sve sa prezentacijom.

- Morala sam da povežem sve elemente i kada se prođe preliminarni krug, odaberu se najbolji iz Srbije.

Državno takmičenje se odvija u njihovim prostorijama, gde se brane radovi.

Tu je četvoročlana stručna komisija koja na kraju proglašava pobednika.

Zanimljivo je što su se svi takmičari nalazili u jednoj prostoriji, pa smo mogli da vidimo ostale kako prezentuju i tu se vidi da li je žiri ispoštovao kriterijume ili ne.

Videli smo da su zaista bili fer.

Gledali su da prezentacija bude inovativna, da je učenik dobro prezentovao i ispunio sve kriterijume – kaže naša sagovornica.

Dobra prezentacija, napominje, mora da bude pitka publici, odnosno da bude dobro dizajnirana, kao i da odgovori na datu temu.

- Pravilo je da ne treba da se ograničimo samo na jednu kriptovalutu.

Trebalo je da obuhvatimo sve, da objasnimo kako funkcioniše taj sistem i da prezentacija ne bude preopširna.

Da na slajdovima bude što manje teksta, a kad prezentujemo da to proširimo jer se tako vidi da smo stvarno razumeli temu, a da nismo samo prepisali sa interneta – dodaje ona.

Ima, kako kaže, iskustva sa takmičenjima, pa je tako prevazišla i tremu koja je postojala na početku.

- Nije uopšte bilo sada treme.

Pripremala sam se kod kuće i znala sam tačno kako ću da prezentujem.

Nakon objavljenih rezultata ko je prošao na državno, imamo oko mesec dana da se pripremimo za prezentaciju – objašnjava Jefimija.

Uvek se takmičila, napominje, zbog sebe i svojih interesovanja, da bi unapredila svoje sposobnosti.

- Nikada nisam želela na taj način da promovišem sebe.

Volim takmičenja, dodatno uz školu.

Tako upoznam mnogo vršnjaka i steknem novo iskustvo – ističe Jefimija.

Za prijemni ispit sprema matematiku i informatiku jer planira da upiše Računarski fakultet u Beogradu ili Matematički, smer informatika.

- Kada sam došla u srednju školu najveće interesovanje sam imala prema biologiji i hemiji, ali vremenom sam shvatila da to nije ono što mene najviše interesuje i da mnogo više volim matematiku i računarstvo.

Kod računarstva najviše volim programiranje pošto je to sada najaktuelnija sfera.

Dosta je perspektivno i smatram da bi to bilo najbolje da upišem, da se time kasnije bavim i volela bih da se ostvarim u tom poslu – ističe ona.

Kada je, kako kaže, u srednjoj školi u trećoj godini počelo da se radi programiranje i kombinovanje sa matematikom, to joj se baš dopalo.

- Šta sve može da se radi sa programiranjem, kakvi programi mogu da se prave i u kakvim kompanijama kasnije mogu da nađem posao, to me fasciniralo.

Velika je potražnja na primer za softverskim inženjerima i baš time želim da se bavim.

Gledam i to da li je posao perspektivan ili ne.

Volela sam biologiju i volela sam da se bavim molekularnom biologijom, a kada sam bila u Petnici radili smo u laboratoriji i tada sam shvatila da taj naporan rad, ponavljanje ekperimenata baš i nije za mene.

Jednom kada se uradi mora da se ponovi ako nešto nije dobro urađeno i to čekanje mi je malo bilo dosadno, pa sam shvatila da to nije za mene – objašnjava Jefimija.

Podršku roditelja, kaže, ima u svemu.

- Podržavaju i moju odluku u vezi sa odabirom fakulteta.

Ako ne dobijem stipendiju, jedna godina košta oko 3.000 evra što nije malo, ali oni znaju da je to moja želja i drago mi je što podržavaju to što se meni sviđa, a ne nameću mi njihove želje.

Nikada nisu to radili – kaže ona.

U žiži njenog intersovanja jesu prirodne nauke, ali, dodaje, voli književnost, piše poeziju i voli da čita posebno detektivske knjige i kriminalistiku.

Najveće razočarenje iz srednje škole je, priznaje, društvo.

- Mislila sam da će društvo biti bolje.

Uvek su se izdvajale grupice.

Mnogi su sebični, nekako umišljeni i to mi je zaista najveće razočaranje iz srednje škole – iskrena je Jefimija.

Želja joj je, ističe, da radi u inostranstvu, „jer smatra da joj više odgovara zapadna kultura i njihova svest, od ove naše“.

- Ovde ne pronalazim sebe.

Pokušala sam, ali ne ide.

Znam engleski jezik, učila sam i nemački i položila dva nivoa u osnovnoj školi, ali sada planiram da to gradivo obnovim.

Želela sam i da studiram u inostranstvu, ali znanje nemačkog mora da bude dobro i zbog toga ne mogu da pohađam nastavu na tom jeziku, dok su na engleskom isključivo samo neki kursevi, a to nije u mom planu.

Zato planiram ovde da završim fakultet, a tamo da se usavršavam – zaključuje Jefimija za Vranje News.

J. Ristić

Medijski sadržaji u sklopu projekta "Snimaj, piši, talenat promoviši" sufinansirani su sredstvima iz budžeta Grada Vranja. Mišljenja, stavovi i zaključci izneti u tekstovima su isključiva odgovornost portala Vranje News i autora i ne odražavaju mišljenja i stavove lokalne samouprave Vranja.

Najnovije vesti