Svetski uspeh vranjske arhitektice: Sve velike ideje dolaze pod tušem

Zamislite da imate kućnu kancelariju koja izgleda kao tuš kabina, ali ima sve što vam je potrebno za rad – privatnost, prirodno svetlo, biblioteku. Ali to nije sve, ova kabina štedi i vreme u saobraćaju. Naime, više ne morate da ustajete sat ranije kako biste stigli na posao jer ova kabina može da leti i da se spoji s kabinama vaših kolega na bilo kojem mestu koje zamislite – na obali reke, na plaži, na krovu, u parku.

Mlade arhitektice Aleksandra Stanković iz Vranja i Andrea Bojkovska iz Kumanova osmislile su kancelariju koja izgleda kao tuš kabina i osvojile treće mesto na prestižnom svetskom konkursu arhitekture.

One su osmislile kancelariju na ovaj način jer, kako kažu sve velike ideje, kao i ova, dolaze pod tušem.

Žiri je pohvalio ovaj rad rekavši da je sama ideja ova dva učesnika odlična!

- Svi postajemo svesni da će se većina poslova u budućnosti svesti na onlajn poslovanje, a pritom znamo koliko je rad od kuće naporan ponekad. Zbog toga je ovo ideja koja definitivno rešava dosta toga.

Svako će imati svoju kancelariju koja je mobilna i po potrebi može da se spaja sa drugim kancelarijama istog tipa.

Pritom je i samoodrživa i čuva okolinu – konstatuje se u objašnjenju žirija koji je ovom radu dodelio treću nagradu.

Portal gradnja.rs piše da je takmičenje u Ne-arhitekturi (Non Architecture), koje ima za cilj pronalaženje alternativnih i netradicionalnih predloga u arhitekturi, mnogo je više od arhitektonske vežbe.

- Ono je dragoceno sredstvo za uključivanje talentovanih arhitekata iz celog sveta u kolektivno istraživanje.

Najzanimljiviji projekti svakog takmičenja su sakupljaju u knjige, a svaka knjiga postaje sredstvo ne-arhitektonske perspektive za svaku specifičnu temu.

Tema ovog konkursa, koji je nosio naziv Razmišljanje (Thinking), bila je kako zamišljamo buduću kancelariju - navodi se u tekstu.

VRANJE, NIŠ, MILANO

Master inženjer arhitekture Aleksandra Stanković (26) iz Vranja, završila je osnovne studije arhitekture na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu, a zatim master studije na smeru Dizajn u arhitekturi na Politehničkom univerzitetu u Milanu. Njena vizija je da se fokusira na održivu arhitekturu, jer je to, kako ona kaže, jedan od glavnih puteva za očuvanje planete. U skladu s tim profesionalnim ciljem, takmičenje Non Architecture je za nju bilo veoma interesantno i izazovno.

- Dizajnirajući futuristički poslovni prostor uspela sam da svoju ideju povežem sa samoodrživošću i energetskom efikasnošću kako bi očuvala životnu sredinu – rekla je Vranjanka Aleksandra za portal Gradnja.rs i konstatovala da "najvažnije promene u arhitekturi, kao i u drugim oblastima, potiču od samih korisnika tih prostora".

Zajedno sa Aleksandrom u timu je bila i Andrea Bojkovska (26) iz Kumanova.

Ona je završila osnovne akademske studije arhitekture u Skoplju, a zatim master studije u Milanu.

- Ovaj konkurs je odličan izazov, zato što ja kao mladi arhitekta verujem da su upravo konkursi jedina sfera gde se možete neometano izraziti i izgraditi svoj stil projektovanja i dizajna - navela je Andrea.

LETEĆA KABINA

Arhitektice Aleksandra Stanković iz Vranja i Andrea Bojkovska iz Kumanova ponudili su veoma zanimljivu ideju. Kancelariju koja izgleda kao tuš kabina, ima sve što vam je potrebno za rad – privatnost, prirodno svetlo, biblioteku. Mozak je najaktivniji kada se opustimo. Zašto se onda ne sretnemo pod tušem i tamo držimo poslovne sastanke? One su se upitale zašto naše najbolje ideje dolaze pod tušem, a zaključile su da je to zato što je to malo, sigurno mesto gde nam je udobno, a poznato je da je mozak najaktivniji kada se opustimo i promenimo okolinu. Zašto se onda ne sretnemo pod tušem i tamo držimo poslovne sastanke? Mislite da to nije moguće? Koncept Aleksandre i Andree kaže drugačije! Zamislite da imate kućnu kancelariju koja izgleda kao tuš kabina, ali ima sve što vam je potrebno za rad – privatnost, prirodno svetlo, biblioteku. Ali to nije sve, ova kabina štedi i vreme u saobraćaju. Naime, više ne morate da ustajete sat ranije kako biste stigli na posao jer ova kabina može da leti i da se spoji s kabinama vaših kolega na bilo kojem mestu koje zamislite – na obali reke, na plaži, na krovu, u parku. Ovaj koncept mobilnih kabina za rad, rešio bi ujedno i problem zagađenja – grad je zelen, bez automobila, samo s podzemnim javnim prevozom. Prestanite da zamišljate i „istuširajte se“! Ova kabina može da leti i da se spoji s kabinama vaših kolega. Sastanite se gde god želite - u parku, na krovu...

Najnovije vesti