Surduličko-hansko-banjski lobi osvaja vranjsku policiju

Čistka kakva se ne pamti u novije vreme zadesila je Policijsku upravu Vranje, a njeno glavno obeležje je definitivno izopštenje vranjskog kadra u policiji sa funkcija upravljanja, započeto još pre dve godine.

Naime, 24. decembra 2018, nakon donošenja novog akta o sistematizaciji radnih mesta, usledila je nova preraspodela funkcionerskih mesta u kojoj, moglo bi se reći, „sve po starom“ predstavlja isključivo ostanak Igora Živkovića ne funkciji načelnika Policijske uprave i ostanak na pozicijama ili napredovanje još par njemu bliskih osoba iz Vranja.

Dogodilo se, najpre, nešto što je dugo najavljivano, da za Živkovićevog zamenika dođe Nenad Marković.

Marković je Živkovićev zet, odnosno muž načelnikove rođene sestre, a novo nameštenje dočekao je sa funkcije načelnika policije (glavni za sva uniformisana lica u PU Vranje).

Funkcija zamenika PU Vranje bila je upražnjena od odlaska u penziju Hančanina Vujice Stošić, negde u leto 2017. godine.

Neko je morao da zameni Markovića, a izbor je pao na Surduličanina Vladicu Stankovića, koji je dosad obavljao poslove načelnika Policijske stanice u Surdulici.

Stanković će od sada biti odgovoran za uniformisani sastav policije Pčinjskog okruga, sa sedištem u Vranju.

Vranje nema ili je nepoželjan njegov kadar i za mesto načelnika kriminalističke policije, na koje je prema najnovijoj sistematizaciji došao Saša Savić, policajac iz Vladičinog Hana, koji je doskora obavljao funkciju načelnika hanske policijske stanice.

On će ubuduće biti „sve i svja“ svih kriminalističkih inspektora na području Pčinjskog okruga.

Radi lakše identifikacije ove pozicije, treba reći da je nju do pre godinu dana pokrivao penzionisani Zoran Krstić, kadar iz Vranja koji je smenjen.

Primetno favorizovanje surduličko-hanskog policijskog lobija ogleda se i u tome što je na vrlo odgovorno mesto šefa Službe za borbu protiv opšteg kriminala iz Surdulice doveden doskorašnji zamenik komandira tamošnje stanice Dejan Marinković.

REBIĆ I ŽIVKOVIĆ

Kadrovska rešenja predlaže načelnik Policijske uprave, a odobrava Vladimir Rebić, direktor policije, a na kraju aminuje MUP-ov Sektor za ljudske resurse.

Igor Živković, načelnik Policijske uprave Vranje pre imenovanja na tu funkciju bio je načelnik Saobraćajne policijske ispostave (SPI) za grad Vranje.

Rebić je pre imenovanja na funkciju direktora policije vodio Upravu saobraćajne policije MUP-a.

Policijska uprava u Vranju pokriva veliko područje juga Srbije, od granice sa Makedonijom pa sve do Predejana.

Unapređen je još jedan Hančanin.

Srđan Nikolić je sa mesta šefa opšteg kriminaliteta avanzovao na poziciju koordinatora i savetnika načelnika Igora Živkovića.

Nikolić je pobratim Leskovčanina Tomislava Ilića, v.d. načelnika PU Vranje pre Igora Živkovića.

U policijskim krugovima se sa negodovanjem gleda na nova nameštenja na pozicijama načelnika policije za uniformisana lica i poziciju savetnika načelnika (sada ih zauzimaju Vladica Stanković i Srđan Nikolić), ne zbog lika i dela ove dvojice nego zbog, kako navode pojedini policajci sa kojima je Vranje News imao kontakte, nedovoljnog poznavanja terena, pogotovo stanja i nosilaca kriminaliteta i odnosa koji vladaju u Vranju jer su, naprosto, ljudi sa strane.

Te dve funkcije pojedini policajci nazivaju „ključnim“ u borbi protiv suzbijanja kriminala.

Dosadašnji komandir policije u Vranju Banjčanin Ivan Anđelković postavljen je na mesto zamenika načelnika uniformisanog sastava policije.

Još jedan Banjčanin je napredovao na policijskoj lestvici.

Miloš Janković postavljen je za komandira Saobraćajne policije u Vranju.

DEGRADACIJA VRANJSKOG KADRA

U policijskim krugovima komentariše se da je najveće degradiranje u procesu najnovije sistematizacije radnih mesta u PU Vranje doživeo do pre neki dan šef Odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta Saša Nedeljković.

Ovaj policajac je lane, uz komandira u Preševu Marjana Petrovića, bio protivkandidat Živkoviću za načelnika Policijske uprave Vranje, ali je sada smenjen i postavljen, ni manje ni više, nego za vođu grupe inspektora u Vladičinom Hanu.

Jedini Vranjanac na koliko-toliko bitnoj funkciji je novi načelnik saobraćajne policije Pčinjskog okruga Nenad Kostić, koji je u proteklom periodu bio zamenik načelnika policije kojom je rukovodio Živkovićev „zeća“ Marković.

Radno mesto komandira policije umesto Ivana Anđelkovića preuzeće doskorašnji inspektor za obezbedjenja Nenad Stojilković iz Vranja.

Komandir policije u Preševu ostao je Vranjanac Marjan Petrović.

I poziciju komandira saobraćajne policije za autoput zadržao je Vranjanac Branislav Džuvarević.

Na drugo šefovsko mesto za suzbijanje privrednog kriminala u Vranju postavljen je inspektor Saša Đorđević iz Vranja.

Za načelnika Policijske stanice u Bosilegradu postavljen je Siniša Ilić, a za komandira Novica Stojanov.

Načelnik Policijske stanice stanice u Surdulici postao je Zoran Stanković, koji je dosad obavljao poslove komandira, a poziciju komandira u Surdulici preuzeo je Dejan Borisov, dosadašnji pomoćnik komandira.

Za načelnika Policijske stanice u Vladičinom Hanu postavljen je Hančanin Saša Stamenković, koji je do nedavno obavljao poslove komandira u Hanu, a nekada u Vranju.

Na njegovo ranije komandirsko mesto u Hanu postavljen je takođe Hančanin, inspektor Vladica Bogdanović.

Načelnik u Policijskoj stanici u Trgovištu postao je Ivica Arsić iz tog mesta, koji je doskora obavljao poslove šefa smene dežurne službe u Vranju.

Za komandira policije u Trgovištu postavljen je Dejan Zlatković, koji je degradiran smenom sa mesta načelnika u trgoviškoj stanici.

U osetljivoj bezbednosnoj zoni na jugu Srbije u Bujanovcu na istom mestu ostao je načelnik Saša Savić, inače Preševljanin, a komandir policije u Bujanovcu Hančanin Ivica Tasić.

U Preševu je došlo do smene.

Načelnik Bekim Haljiti postavljen za šefa inspektora, zamenivši poziciju sa Aljbanom Šabanijem koji je unapređen u načelnika.

SVI NAŠI NAČELNICI

Vranjska policija u poslednjih pola veka promenila je trinaest načelnika. Od 1967. sekretarijatom ili upravom rukvodili su redom: Vojislav Stojković (1967/1981), Stojan Mišić (1981/1986), Radomir Milosavljević (1986/1989), Milan Janjić (1989/1992), Zoran Janjić (1992/1993), Stojan Stojmenović (1993/2000), Novica Zdravković (2000/2002), Ljubisav Aleksić (2002/2003), Dragan Božović (2003/2004), Stole Filipović (2004/2011), Slađan Velinović (2011/2016), Tomislav Ilić (2016) i Igor Živković (2016-).

Šef upravnih poslova (pasoši, lične karte, vozačke, saobraćajne dozvole i dr) ostala je i dalje Dijana Pešić.

Šef forenzike ostao je Slađan Milosavljević, a šef operativne analitike Goran Jović, koji je i ranije obavljao te poslove.

U policiji, prema priči izvora iz vranjske Policijske uprave, vlada veliko nezadovoljstvo što su najvažnije funkcije u upravi preuzeli kadrovi sa strane, iz razloga što to, navodno, kako kažu iskusni policajci ugrožava bezbednosnu situaciju na ovom području, pogotovo u centru okruga Vranju gde je po prirodi stvari i najveća stopa kriminaliteta.

RETRO

Podsećanja radi, prilikom kadrovskih nameštenja u 2017. godini, u kasnu jesen za načelnika Odeljenja (uniformisane) policije došao je Saša Savić, sa mesta komandira Policijske stanice u Vladičinom Hanu.

Na mesto načelnika Odeljenja saobraćajne policije za Vranje tada je postavljen Nenad Kostić, koji je na tu poziciju napredovao sa mesta zamenika načelnika Odeljenja policije, gde je bio desna ruka Živkovićevom zetu Markoviću.

Da i Banjčani ne ostanu kusi, u Kostićevu fotelju seo je u poznu jesen 2017. Ivan Anđelković iz Vranjske Banje, dotadašnji načelnik Policijske ispostave za Grad Vranje.

Njega je u Policijskoj ispostavi nasledio Nenad Stoilković, dotadašnji oficir Odeljenja policije u Vranju, jedan od retkih Vranjanaca u tadašnjoj preraspodeli funkcija.

Za razliku od najnovijeg turnusa kadrovskih pretumbacija dojučerašnji načelnik Odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta Saša Nedeljković tada je nekako „preživeo“ na toj funkciji.

Komentari

Dobro je sto su smenjeni neki jer nisu ni prstom mrdnuli da sprece pljackanje drzavnih firmi

Ovo nije policija ovo je cirkus. Ovi Živković i Marković bolje i da nisu ostali. Oni da bi pokazali da su bolji hančani od samih hančana oni samo seku. Sve više sam ubeđan da oni članci iz tabloida su istiniti. Jadni smo mi građani kad nas ovakvi čuvaju

Najnovije vesti