Stotine vernika na dočeku Justinovih mošti u Vranju FOTO/VIDEO

Mošti prepodobnog Oca Justina Ćelijskog i Vranjskog i ikona Bogorodice Trojeručice stigli su u popodnevnim časovima u Vranje.

Doček moštiju i ikone organizovani su na raskršću ulica Stefana Prvovenčanog i Bulevara Avnoja, kod Glavne autobuske stanice u Vranju u 16 časova, odakle su litije išle do Crkve Svete Trojice u centru Vranja.

Tu su vernici mogli da se poklone svetinjama.

Deo moštiju Svetog Oca Justina stigle su iz Manastira Ćelije, a čudotvorna ikona Bogorodice Trojeručice iz Hilandara, sa Svete Gore.

Svečanost je organizovana u godini obeležavanja 120 godina od rođenja Justina Popovića i 40 godina od njegove smrti.

Mošti će, prema najavama, postati trajno vlasništvo Eparhije vranjske i nalaziće se u Svepravoslavnom centru prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski u Vranju.

Mošti će pre toga biti izložene u Sabornom Hramu vete Trojice u Vranju do 14. juna.

JUSTIN

Ava Justin (Blagoje Popović) rođen je na Blagovesti, 7. aprila 1894. godine u Vranju, a upokojio se u Ćelijama 1979, takođe na Blagovesti. U manastir Ćelije došao je prinudno posle Drugog svetskog rata kao jedan od „opasnih građana“ po novu vlast. Tu je bio preko 30 godina i napisao knjige, koje su prevođena na nekoliko desetina jezika. Justin Popović je za svetitelja SPC proglašen 2010. godine.

BOGORODICA TROJERUČICA

Ikona Bogorodice Trojeručice je najpoštovanija ikona u Hilandaru i najznačajnija ikona srpskog naroda. Po predanju pripada redu onih ikona koje je ikonopisao apostol i jevanđelist Luka, prvi slikar hrišćanstva. Na njenoj drugoj strani je naslikan Sveti Nikola. Posvećeni su joj Manastir Gorica i Manastir Devine Vode.

Najnovije vesti