Stojanoviću odato priznanje za decentralizaciju filmske umetnosti

Ovaj prijem nije organizovan samo zbog najnovije nagrade našeg sugrađanina, već i zbog rezultata koje autor ostvaruje godinama u kontinuitetu na polju filmske umetnosti- izjavio je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, na prijemu koji je priredio za nagrađivanog filmskog autora iz Vranja Slađana Stojanovića Frenkija.

Pre nekoliko dana obelodanjeno je da je Stojanović dobitnik nagrade "Tori Janković" na dvanaestom filmskom festivalu KRAF (Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma).

- Učestvovali ste sa velikim uspehom na preko 100 festivala u zemlji i inostranstvu.

Samim tim na najbolji mogući način predstavljate naš grad, iznoseći na površinu priče o običnim ljudima i njihovim problemima, za koje mnogi, dok ne pogledaju vaše filmove, nisu ni znali.

Sa velikim zadovoljstvom kao lokalna samouprava podržavamo festival "Dokument", koji godinama organizujete u našem gradu.

Opredelili smo i ove godine novac za njegovu realizaciju, a nastavićemo i dalje da podržavamo vaš rad - rekao je Milenković, čestitajući Stojanoviću u ime rukovodstva grada Stojanoviću i najavljujući napore za obnovu bioskopa u Vranju.

Zahvaljujući se na prijemu, Stojanović je kazao da je "ovo još jedan dokaz da Grad Vranje vodi računa o filmskim stvaraocima", u njihovim naporima da filmsku umetnost "decentralizuju" i van prestonice.

- Velika je čast i privilegija naći se među dobitnicima nagrade "Tori Janković" i to je dokaz da neko obraća pažnju i na to šta se dešava na polju filmske umetnosti na jugu Srbije.

Što se tiče našeg domaćeg festivala "Dokument", mogu evo već sada da najavim da će biti održan u Vranju od 30. novembra do 3. decembra petnaesti put zaredom.

Publika će imati priliku da vidi najbolja i najnovija ostvarenja iz regiona, Hrvatske, BiH, Makedonije, Crne Gore i Srbije, uz učešće uglednih filmskih stvaralaca, kao što je bilo i do sada - rekao je Stojanović.

Gradska većnica za kulturu Zorica Jović kazala je da su Stojanovićeve nagrade "dokaz da se vrednuje kvalitet, rad i trud".

- Festival "Dokument" zaslužuje još veću pažnju i podršku, a još mi je draže da će vam nagrada "Tori Janković" upravo biti uručena ne predstojećem festivalu u našem gradu - rekla je Jovićeva, naglašavajući da Vranje, pored svih stalih oblasti kulture po kojima je poznato, "sada postaje prepoznatljivo i po filmskim autorima i uspesima".

Nagrada na festivalu KRAF (Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma) Stojanoviću je dodeljena "za decentralizaciju filmske umetnosti u Srbiji".

Stojanović je deveti dobitnik ove nagrade.

Festival se održava svake godine 28. i 29. septembra.

Slađan Stojanović je osnivač međunarodnog festivala dokumentarnog filma "Dokument", koji se u Vranju održava od 2006. godine.

Autor je petnaestak dokumentarnih filmova i nagrađivan na mnogim svetskim i domaćim festivalima.

Najnovije vesti