Stanojević: Skoro stoprocentno isplaćene subvencije za poljoprivredu na jugu VIDEO

Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, izjavio je u petak u Vranju da su gotovo stopocentno isplaćene državne subvencije za stočarstvo i voćarstvo na jugu Srbije u 2018. godini.

- To su premije za mleko, sredstva za tov i genetički materijal za pčele.

Kada je reč o merama za preradu i izgradnju kapaciteta to će u najskorije vreme biti isplaćeno - kazao je Stanojević.

On je u petak učestvovao u radu Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije, na sednici koja je održana van Beograda, u sali Načelstva Pčinjskog upravnog okruga u Vranju.

Rističević: Suficit

Predsednik odbora Marijan Rističević kazao je u Vranju da "korist od subvencija imaju pre svega potrošači", jer se uz pomoć subvencija napravi jeftiniji poljoprivredni proizvod".

- To je veoma bitno za prerađivačku industriju i za radnike kako bi imali posao. Onda će i prerađivačka industrija imati jeftiniju sirovinu po poznatoj ceni i može da bude konkurentna na našem, ali i inostranom tržištu. Podsećam vas da izvozimo poljoprivredne proizvode u vrednosti 2,7 milijarde evra i da, bez obzira na uvoz kafe i južnog voća, imamo suficit od 1,2 milijarde. To je jedna od retkih grana u kojoj ostvarujemo suficit - kazao je Rističević.

Stanojević je dodao da država, pored intenziviranja konvencionalne poljoprivredne proizvodnje, insistira i na jačanju organske proizvodnje, posedbno na jugu Srbije.

Najnovije vesti