Srpska naučnica u SAD: Evo koji su sastojci Fajzerove vakcine

Vranje - Isidora Stanković, srpska naučnica iz Niša, inače doktorand biomedicinskih nauka koja trenutno radi u američkom "Weill Cornell Medicine" u Njujorku, objavila je na Fejsbuk profilu svoju analizu "Fajzerove vakcine".

Weill Cornell Medicine", gde Isidora radi, jeste organizacija koja se bavi naučnim istraživanjima i najnovijim inovacijama u lečenju i prevenciji pacijenata od brojnih bolesti.

Isidora je detaljno raščlanila sastav vakcine koju su razvile kompanije Fajzer i Biontek.

- Reših da iskoristim svoju diplomu biohemije i otkrijem šta je zaista u "Pfizer" RNK vakcini.

Ne dajte da vas lažu, čitajte do kraja - napisala je ona.

Onda je redom navela i analizirala sastojke.

- BNT162b2 iRNK - modifikovani RNK spajk (S) proteina virusa korona, ovde pod nazivom BNT162b2.

- Polietilen glikol (PEG) - molekul koji se nalazi u brdo prirodnih proizvoda i milijardu lekova. Koristi se i u laksativima ili npr. da omekša sladoled (onaj na točenje). Ovde je u grupi masti.

- ALC-0315 = (4-hidroksibutil) azanedil)bis (heksan-6,1-dil)bis(2-heksildekanoat); ALC-0159 = 2-[(polietilen glikol)-2000]-N,N-ditetradecilacetamid; 1,2-Distariol-sn-glicero-3-fosfoholin holesterol. Ovo su masti.

Prave lipidni mehur oko RNK molekula i tako ga štite od razgradnje.

- Kalcijum hlorid, kalcijum-dihidrogen-fosfat, natrijum hlorid, dinatrijum-hidrogen-fosfat-dihidrat. Ovo su soli.

Prave koncentraciju jona u mehuru povoljnom.

- Sukroza - šećer. Radi isto što i soli. Ako koncentracija šećera i soli nije optimalna RNK se lako razgrađuje.

- Dihidrogen monooksid - voda. Rastvarač.

Na kraju je ostavila i "poruka priče".

- Nije sve što zvuči "opasno", jer smo bežali s časova hemije zaista i opasno.

Ova vakcina je toliko prirodna i organska da možete bakin kolač od nje da napravite - napisala je Isidora Stanković.

Mlada naučnica poslednjih meseci aktivno je preko svog Fejsbuk profila uključena u detaljna objašnjenja čitave problematike u vezi sa virusom COVID-19, isključivo na naučnoj bazi, i na Fejsbuku ima veliki broj pratilaca iz Srbije.

FAJZEROVA VAKCINA

Velika Britanija je prva u svetu odobrila za široku upotrebu vakcinu protiv koronavirusa koju proizvode kompanije Fajzer i Biontek. Britanska Regulatorna agencija za lekove i medicinska sredstva (MHRA) saopštila je da je vakcina bezbedna i da može da se distribuira. Navodi se da vakcina Bionteka i Fajzera nudi zaštitu od virusa COVID-19 u 95 odsto slučajeva. Radi se o RNA vakcini. To znači da se deo genetskog koda koronavirusa ubrizgava u telo. Ono počinje da proizvodi virusne proteine, ali ne i ceo virus, što je dovoljno za osposobljavanje imunološkog sistema da se izbori. Ovakva vakcina nikada ranije nije bila odobrena za ljudsku upotrebu, mada su ih ljudi primali tokom kliničkih ispitivanja. Vakcina mora biti skladištena u posebnim kutijama sa suvim ledom kako bi se zadržala na temperaturi od -70 stepeni celzijusa. Može stajati u frižideru do pet dana nakon isporuke.

Najnovije vesti