SPS: Ponosni smo što smo u našim redovima imali Slavicu Stepanenko

Socijalisti Vranja saopštili su u ponedeljak da su "sa velikom tugom primili su vest o smrti Slavice Stepanenko", nekadašnje potpredsednice Gradskog odbora SPS i direktorke gradske Biblioteke Bora Stanković.

- Neumitna smrt otrgla je iz naših redova još jednu ličnost za koju se slobodno može reći da je bila levičar i po ubeđenju, i po idejama, i po delima.

Svoju kosmopolitsku prirodu pokazala je diplomiravši na Grupi za svetsku književnost Filozofskog fakulteta, a svoj patriotizam tako što je svu svoju radnu karijeru posvetila svom Vranju, biblioteci i knjigama.

Ostala je upamćena kao veliki entuzijasta i neumorni kulturni radnik.

Nijedan predsednik opštine nije mogao da ne odobri sredstva za "Slavicu i njene knjige", mnogo je savremenih književnika kročilo pod krov bibliotečke čitaonice da bi održali književno veče - navodi se u saopštenju socijalista Vranja.

Za vreme njenog rukovođenja tadašnjim SIZ-om kulture, dodaje se, vranjski slikari dobili su svoje ateljee.

Povodom 120 godina postojanja biblioteke u Vranju napisala je monografiju biblioteke.

Biblioteka Bora Stanković 1993. godine, a Slavica Stepanenko 1996. godine dobili su najviše društveno priznanje u bibliotečkoj delatnosti – nagradu "Milorad Panić Surep", nazvanu po srpskom pesniku koji je obnovio i izgradio Narodnu biblioteku Srbije porušenu u nacističkom bombardovanju 1941. godine.

Skupština opštine i grad Vranje 1974. i 2000. godine dodelili su biblioteci i javno priznanje "Sedmi septembar", podsećaju iz SPS-a.

- U Socijalističkoj partiji Srbije bila je od osnivanja.

Nalazila se na funkciji potpredsednika Opštinskog odbora SPS Vranje 1996-1997. godine i bila član Izvršnog odbora Skupštine opštine Vranje – resor kultura od 2000. do 2004. godine.

Socijalistička partija Srbije u Vranju ponosna je što je u svojim redovima imala Slavicu Stepanenko.

Od nje se opraštamo rečima koje su upisane na povelji Surepove nagrade: "Čujem rodnu reč kako nam odzvanja iz dubine od deset vekova".

Počivaj u miru drugarice Slavice, neka ti je večna slava i hvala - zaključuje se u saopštenju GrO SPS Vranje.

Slavica Stepanenko, profesorka književnosti u penziji i dugogodišnja direktorka Biblioteke Bora Stanković u Vranju, preminula je u četvrtak 12. novembra u Beogradu posle kraće bolesti u 73. godini života.

Sahranjena je u subotu 14. novembra na Šapranačkom groblju u Vranju.

Najnovije vesti