Slobodna reč: Dvadeset slučajeva napada i pritisaka na novinare u Vranju

U poslednjih 10 godina novinari i medijski radnici u Vranju zvanično su dvadeset puta prijavili napade ili pritiske, a čak dve trećine tih napada desilo se nakon 2016. godine, piše portal Slobodna reč.

Vranjski novinari su se suočavali sa pretnjama smrću, sudskim postupcima, gnusnim uvredama, raznim pritiscima i dobacivanjima prilikom obavljanja posla, seksističkim komentarima lokalnih funkcionera koji su mahom ispod radara, a o kojima je nedavno izvestio Local Press, pa i posetama policijskih službenika koji savetuju da se ne izveštava sa protesta.

Ni na nivou republike nema velike razlike – od 905 zvanično prijavljenih napada na medijske radnike (baza NUNS-a) u periodu od 2011. do kraja 2021. godine, čak 684 slučaja bila su nakon 2016. godine.

Takođe, prema dostupnim podacima o napadima na novinare u regionu sa sajta organizacije SafeJournalist, stanje u Srbiji je najgore.

Čak 37 odsto registrovanih napada na medijske radnike u regionu desilo se u Srbiji, a sledeća je Bosna i Hercegovina (20 odsto). Sledi Kosovo* sa 17,3 odsto, Crna Gora sa 10,2 odsto, Hrvatska koja “učestvuje” sa 7,5 odsto svih registrovanih napada na novinare u regionu, Severna Makedonija sa 7,2 odsto i naposletku Albanija sa samo 0,8 odsto “udela” po broju napada.

U poslednjih 10 godina novinari i medijski radnici iz Vranja zvanično su 20 puta prijavili napade ili pritiske, a čak dve trećine tih napada desilo se nakon 2016. godine.

Tokom 2020. podnete su dve krivične prijave zbog ugrožavanja sigurnosti novinara, i obe prijave su odbačene, a tokom 2021. nisu evidentirane krivične prijave na štetu novinara, pokazuju podaci iz iz Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju.

Iznenađuje podatak da je najviše bilo zabeleženih napada na novinare, i samo jedan na novinarku s obzirom na to da u Vranju ima više novinarki, kao i generalno u novinarstvu.

Novinari portala InfoVranjske i VranjeNews pretrpeli su finansijske pritiske (SLAPP tužbe), zabeležena su i dva napada na novinara portala Bujanovačke (pritisci), i kontinuirano vršenje pritiska na novinarku portala Vranje News-a.

Novinari su napade prijavili Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS).

Novinarka portala Vranje News Milena Dimić je nakon ekoloških protesta sa kojih je izveštavala, pozvana na informativni razgovor u PU Vranje, gde su joj predočili mogućnost podnošenja krivične prijave zbog toga što je navodno baš ona “organizatorka protesta” iako je imala vidno istaknutu legitimaciju fotoreporterke redakcije.

Policija je još jednom posetila u porodičnom domu radi upozorenja da se ne pojavljuje na novozakazanom protestnom okupljanju.

Tokom prošle godine zabeleženi su i slučajevi takozvanih SLAPP tužbi, koje su poslednjih godina u Srbiji sve češći trend, kada se pred medije postavi sudski postupak koji nije nimalo jednostavan, sa potencijalnim astronomskim novčanim kaznama, kako bi oni odustali od izveštavanja.

Zbog prenošenja informacija iznesenih na konferencijama za medije Narodne stranke u Vranjskoj Banji, a vezanih za kupovinu zemljišta i objekata od strane Milenijum tima, ova kompanijanje tužila urednike portala InfoVranjske i VranjeNews.

Milenijum tim pre podnošenja tužbi nije zvanično demantovao ijednu od informacija niti je od tuženih medija zatraženo da objave njihov odgovor na iznete navode predstavnika Narodne stranke.

Podneli su 11 tužbi protiv više medija i u tužbama zahtevaju utvrđivanje povrede ugleda i naknadu materijalne štete u visini od 100.000 evra po tužbi.

Prema podacima OJT Vranje, tokom 2019. godine je podneta krivična prijava zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke Večernjih Novosti Jelene Stojković a 2020. podnet je optužni predlog Osnovnom sudu.

Nedavno je zbog nepojavljivanja na ročišta raspisana poternica za osobom koja je ugrožavala bezbednost novinarke.

Nedavno preminuli urednik portala InfoVranjske Saša Stojković, koji je bio dugogodišnji glumac Pozorišta Bora Stanković u Vranju, vraćen je na posao u ovu ustanovu pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Nišu, a prethodno je kao tehnološki višak dobio otkaz u maju 2018. godine, što je prepoznato kao pritisak zbog bavljenja novinarstvom i kritičkog izveštavanja o aktuelnoj vlasti.

Takođe, tokom 2021. godine je Viši sud u Vranju doneo konačnu presudu u slučaju napada na novinarku Tanju Janković i njenu porodicu 2012. godine.

Inspektor policije Nenad Jovanović pravosnažno je osuđen posle devet godina, na šest meseci kućnog zatvora zbog nasilja i nanošenja teških telesnih povreda u slučaju napada Janković i njenu porodicu, a još dvojica njegovih saučesnika osuđeni su na kazne kućnog zatvora od po četiri meseca.

Novinarske izložene seksizmu

Baze napada na novinarke i novinare koje prikupljaju udruženja nisu još uvek kategorisana po rodu/polu, a objektivna prepreka je utvrđivanje kriterijuma za karakterisanje napada kao rodno zasnovanog. Broj napada na žene u novinarstvu generalno se drastično povećao u 2020. i 2021. godini, pokazuju podaci organizacija UNESCO, OSCE i Female Journalist. Sredinom januara organizacija Local Press objavila je istraživanje o seksizmima lokalnih funkcionera upućenim novinarkama na lokalu, koje je obuhvatio i iskustva vranjskih novinarki.

“Ti li si novinarka? Idi našminkaj se!”, “Lepa ti ta suknja…”, “Hej, mala, ja sam mislio da si ti sa nama!”, “Mačko, za tebe sam uvek tu!”, “Neka dođe da porazgovaramo, da vidi koliko sam poseban…”, “Ko je poslao ovu ćurku?”, samo su neki od slučajeva.

Najnovije vesti