SKUPŠTINA: Izglasan izbor novih gradskih većnika (FOTO, VIDEO)

9.00: Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković predložio je na početku sednice Skupštine grada u utorak promenu četiri stara i izbor novih gradskih većnika.

Do promene u veću, dodao je, dolazi zbog "ostavke većnika".

Umesto Ivana Stankovića (SNS) novi predlog za resor budžet i finansije je Bojan Kostić, za poljoprivredu, umesto Aleksandra Janjića (SNS), predložen je Nebojša Mladenović (SNS).

U resoru komunalne delatnosti i infrastrukture umesto Čedomira Markovića (JS) predložen je Dejan Stanojević (SNS), a umesto Marine Đorđević (PUPS) novo ime je Žikica Antanasijević (SPS).

Na sednici je upadljivo odsustvo dosadašnjih većnika, Aleksandra Janjića i Marine Đorđević

Ovakvom predlogu gradonačelnika, sa pitanjem zašto se menjaju većnici koji su nedavno predložili svoje programe koji su usvojeni, usprotivili su se odbornici DS.

Perica Janković, potredsednik vranjskih demokrata, izrazio je stav da "ovo nije gradonačelnikov predlog", već da je "dobio stranački nalog koji treba da sprovede u delo".

Odbornici SPS Zoran Antić i JS Dejan Manić rekli su da je legitimno pravo gradonačelnika da, po potrebi i zarad boljeg funkcionisanja, menja svoj tim u Gradskom veću.

U svojoj diskusiji rezerve u pogledu svoje volje kod podnošenja ostavke četiri većnika izneo je i predsednik opozicione DS Slobodan Stamenković.

9.30 Predsednik Skupštine grada Dejan Tričković rekao je da po poslovniku odbornici opozicije nemaju pravo na drugi krug diskusije po ovoj tački dnevnog reda, pa se pristupilo formiranju komisije koja treba da pripremi glasačke listiće za glasanje.

To je konsterniralo odbornike DS, koji su glasno negodovali sa mesta, uz povike "ovo je diktatura", javlja izveštač VranjeNews-a iz skupštine.

10.20: Nakon glasanja, potvrđen je izvor novih gradskih većnika - Bojan Kostić 45 glasova, Nebojša Mladenović 48, Žikica Antanasijević sa 49 i Dejan Stanojević sa 49 glasova od 50 odbornika koji su uzeli glasačke listiće glasali.

10.30: Gradonačelnik Slobodan Milenković počeo je sa podnošenjem izveštaja o radu Gradskog veća u 2017. godini.

Odbornik SDS Igor Andonov stavio je primedbu posle podnetog izveštaja da je iluzorno raspravljati o njemu i da bi ta tačka "trebalo da bude povučena sa dnevnog reda" zbog, kako je rekao, "ostavke ili smene četiri najbolja gradska većnika".

- Kako da pričamo o izveštaju u čijem sastavljanju su učestvovali ljudi kojih više nema u veću, uz još dva većnika koji su nešto ranije napustili to telo - rekao je Andonov.

Odbornici Skupštine grada usvojili su potom izveštaj o radu Gradskog veća, koji je podneo gradonačelnik Slobodan Milenković.

On je, podnoseći izveštaj, istakao da je u prošloj godini održano 57 sednica GV, na kojima su razmatrana 554 pitanja i doneto 455 zaključaka, 195 rešenja, 53 odluka, 27 pravilnika i 4 programa.

Milenković je istakao da je za završetak hiruškog bloka, gde su radovi u toku, EU Progres, odnosno Ministarstvo finansija odobrilo je 2,8 miliona dinara.

- Takođe, preko Progresa, obezbeđeno je 50.000 evra za projektno-tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju bolnice u Vranju.

Usvojena je Strategija javnog zdravlja za grad Vranje. Donet je Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2017. godinu, koji je uspešno realizovan.

Organizovan je prvi sajam jugoistočnog Balkana, koji je izazvao veliko interesovanje poljoprivrednika i pčelara i pokazao se kao izuzetno značajna manifestacija.

Sredstvima Vlade RS preko Kancelarije za javna ulaganja realizovani su radovi na rekonstrukciji osnovnih škola Vuk Karadžić i Svetozar Marković.

Izuzetno značajna je i realizacija projekta infrastrukturnog unapređenja Slobodne zone Vranje i izgradnja obilaznice do Slobodne zone - kazao je MIlenković.

Na sednici Skupštine usvojen je i Izveštaj o radu Gradske uprave, koji je obrazložio načelnik Dušan Aritonović, navodeći podatke o sprovedenim aktivnostima i poslovima svih organizacionih jedinica.

Odbornici su većinom glasovi usvojili i Izveštaje o radu Gradskog pravobranilaštva, Zaštitinika građana i Gradskog štaba za vanredne situacije.

Takođe, usvojeni su izveštaji o radu za prošlu godinu svih javnih preduzeća i ustanova.

Prihvaćen je Predlog odluke o izmeni Odluke o određivanju maksimalnog broja zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave za 2017. godinu.

Predloženom izmenom ne menja se maksimalan broj zaposlenih koji iznosi 1.199, već se vrši preraspodela zaposlenih unutar sistema lokalne samouprave.

Odbornici su usvojili Predlog odluke o izmeni i dopuni Odluke o organizaciji Gradske uprave grada Vranja, kojom se predviđa formiranje Službe za investicije i građevinsko zemljište, a u kojoj će biti angažovani već uposleni radnici u sistemu lokalne samouprave.

Prihvaćeni su i predlozi Odluke o komunalnim delatnostima na teritoriji grada Vranja i Odluke o načinu obavljanja komunalne delatnosti.

Na sednici u utorak, za vršioca dužnosti direktora JP Zavod za urbanizam imenovana je Tatjana Cvetković, diplomirani inženjer arhitekture.

Najnovije vesti