Ružić u Hanu: Dogradnja vrtića kao podrška roditeljstvu, natalitetu i novom zapošljavanju FOTO/VIDEO

Vranje - Cilj Vlade Srbije, pa i Ministarstva prosvete je da što veći broj dece u Srbiji, ali i ovde na jugu bude obuhvaćen predškolskim vaspitanjem, rekao je u petak ministar prosvete Branko Ružić, prilikom svečanosti upriličene povodom polaganja kamena temeljca za dogradnju dve radne sobe Vrtića Čarolija u Vladičinom Hanu.

"Taj cilj je moguće dostići samo ukoliko gradimo nove, dograđujemo postojeće vrtiće i proširujemo njihove kapacitete.

Mislim da je ovo što danas radimo u Vladičinom Hanu najbolji način da pružimo podršku roditeljstvu, jer po ovom modelu mi brišemo liste čekanja za vrtiće širom Srbije, pa i ovde.

Omogućavamo, takođe, deci da borave u adekvatnom prostoru.

Proširenje kapaciteta za mališane povlači i nova radna mesta i povećanja stope nataliteta", rekao je Ružić.

U hanskom vrtiću Čarolija biće dograđeno 230 kvadrata novog prostora za dve vaspitne grupe (oko 40 mališana).

Plan je da radovi budu okončani početkom avgusta.

Vrednost radova je oko 20 miliona dinara.

Predsednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović naglasio je da je lokalna samouprava poslednjih godina mnogo ulagala u objekte za boravak mališana, s ciljem "da se omogući njihova što bolja socijalizacija".

"Godine 2018. dogradili smo jednu sobu u centralnom vrtiću Pčelica, što nam je otvorilo prostor za edukaciju tridesetak mališana.

Prošle godine smo imali otvaranje novog vrtića Zvončica koji trenutno ima 50 dece, a računamo posle korone, od proleća i sedamdesetoro mališana.

Prošle godine smo sa predstavnicima Vlade Srbije razgovarali o potrebama da dodatno proširimo kapacitete vrtića, imajući u vidu da opština Vladičin Han beleži ozbiljan privredni razvoj.

Dobili smo tada obećanje minista Ružića i premijerke Ane Brnabić i to se ovime obistinilo", rekao je Mladenović.

Dogradnja vrtića Čarolija u Vladičinom Hanu realizovana je delom i sredstvima Svetske banke, koja je Srbiji odobrila kredit "predškolsko inkluzivno obrazovanje".

Ovaj kredit trebalo bi da obezbedi 11.000 novih mesta za mališane u srpskim vrtićima, kazao je ovom prigodom ministar Ružić.

Projekat u Hanu realizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz podršku Svetske banke.

Najnovije vesti