Rističević: Podrška poljoprivrednicima na jugu iz demografskih razloga VIDEO

Vranje je izuzetno značajno za poljoprivredu Srbije iz razloga što je pitanje poljoprivrede ujedno i pitanje demografije imajući u vidu da nam seosko stanovništvo stari, a neko treba da opstane na ovim prostorima - izjavio je u petak u Vranju Marijan Rističević, predsednik Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije, govoreći o motivima da se sednica tog tela u petak održi baš u Vranju.

- Nije Vranje izuzetak, držali smo već ranije sednicu odbora u Bujanovcu.

Vranje i okolina su uz administrativnu liniju sa Kosmetom.

To je u bezbednosnom smislu osetljivo područje za Srbiju.

Seosko stanovništvo na ovom području treba što bolje negovati, a država, podržavajući razvoj poljoprivrede, čuva demografsku sliku stanovništva na jugu jer postojeće stanovništvo treba da ostane na ovim prostorima, da nam se ne desi da ispraznimo Srbiju u osetljivim područjima – kazao je Rističević u Vranju.

U Vranju je u petak održana 48. sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Skupštine Srbije kojim predsedava Rističević sa jednom tačkom dnevnog reda - "Stanje u poljoprivredi sa posebnim osvrtom na voćarstvo i stočarstvo".

Sednica Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije održana je u petak Vranju, između ostalog, i iz razloga što članovi skupštinskog odbora "žele da čuju poljoprivrednike, njihove potrebe i zahteve", naglasio je Rističević.

- Taj deo stanovništva smatram najboljim društvenim slojem u Srbiji - rekao je on.

PODSTICAJI VEĆI ZA VIŠE OD STO ODSTO

Rističević je u petak u Vranju kazao da u podsticaji u agrarnom budžetu 43,7 milijardi dinara, odnosno 125 odsto veći u odnosu na 2012. godinu.

- Uglavnom se to odnosi na mehanizaciju, priplodni materijal i grla. Rebalansom budžeta dobili smo još dve milijarde dinara. U sledećoj godini očekujem da se taj, rebalansom postignut nivo podstuicaja, još više uveća. Preduslov je da svi mi moramo i da proizvodimo više – kazao je Rističević.

On je poručio poljoprivrednicima da se registruju i da gazdinstva koriste za podsticaje kroz konkurse, a da lokalne samouprave pomognu oko priprema za konkurse.

U ime grada Vranja prisutne članove Skupštinskog odbora pozdravio je zamenik gradonačelnika Nenad Antić.

Sednici Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu prisustvovalo je devetoro narodnih poslanika.

Najnovije vesti