Radna grupa za bezbednost novinara: Nedopustivo je ono što se dešava OK radiju

Ono što se događa OK Radiju, ugrožavanje rada redakcije tog medija i ugostiteljskog objekta u istom prostoru, apsolutno je sramotno i nedopustivo, zaključak je sa sastanka Stalne radne grupe za bezbednost novinara koji je u sredu održan u Vranju.

Sa skupa je pružena podrška OK Radiju i svim zaposlenima i razmenjeno iskustavo novinara većeg broja redakcija iz Pčinjskog okruga.

Poseta Stalne radne grupe za bezbednost novinara je reakcija na to, ali i pokušaj prevencije da se ne dogodi nešto gore, rekao je Veran Matić, predsednik ovog tela.

"Ovo je jedan od radikalnijih slučajeva u našoj profesiji u poslednje vreme i izuzetno je važno da svi novinari u celoj zemlji budu upoznati sa mogućnostima koje smo uspeli da izgradimo u proteklih nekoliko godina, kako bi se efikasnije borili protiv ugrožavanja bezbednosti novinara i za efikasnije kažnjavanje, jer nekažnjivost ohrabruje nasilnike", poručio je Matić.

Na sastanku je ocenjeno da se sistemska zaštita novinara mora spustiti na lokalni nivo, kao i da je "ključna solidarnost profesije, jer slična situacija može da se desi apsolutno svakom medijskom radniku".

Predstavnici Stalne radne grupe govorili su i o inicijativi za izmenu krivičnog zakona, koji bi ozbiljnije i sveobuhvatnije tretirali pretnje upućene novinarima, kao i ideji da napad na novinare bude tretiran kao napad na službeno lice poput policajaca, sudija ili tužioce.

Istaknuto je da se mora raditi na ohrabrivanju medijskih radnika da svaki napad ili pretnju moraju da prijave, jer se samo tako situacija može popraviti na bolje.

"Ovde je reč o terorisanju vlasnice i ugrožavanju rada redakcije OK Radija, razbijanju izloga i farbanju nameštaja, a na kraju i zaziđivanju dela objekta, rekao je Matić i poručio da je cilj posete "upozoravanje javnosti i nadležnih institucija da se mora reagovati izuzetno urgentno i efikasno, kako ne bi došlo do još gorih situacija".

On je dodao da je razgovarao sa nadležnima u Vranju i da je prvi reagovao gradonačelnik Vranja koji je dao uveravanja da će se reagovati u zakonskom roku.

"Rušenje bespravnog objekta je osnovni korak koji mora da bude izveden i za nas je veoma važno da redakcija OK Radija, vlasnica i svi zaposleni budu zaštićeni nakon toga, jer se plašimo da posle rušenja ne usledi neka vrsta odmazde i o tome smo upoznali i policiju.

Obavili smo razgovor u tužilaštvu i izašli sa sastanka uvereni da tužilaštvo dobro razume ovaj slučaj ugrožavanja rada jednog medija i novinara koji u njemu rade.

Jedan je nasilnički akt prema imovini u kafeu, drugi je ugrožavanje bezbednosti, odnosno pretnji vlasnici OK Radija i, naravno, nezakonite izgradnje objekta kojim je zazidan deo prostora redakcije.

Ja sam uveren da će po ovom ubrzanom postupku, kako se i inače radi u tužilštvu i da ćemo vrlo skoro biti obavešteni o donetim odlukama", istakao je Matić.

Marija Babić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) pozvala je prisustne da „prijavljuju slučajeve pretnji koje dobijaju policiji i tužilaštvu preko osobama za kontakt u policijskim upravama i tužilaštvima“.

Za Natašu Jovanović iz Fondacije Slavko Ćuruvija najvažnije je "istrajati u postupcima kada dodje do ugrožavanja bezbednosti novinara".

"Moramo biti spremni da policija i tužilaštvo ponekad ne reaguju na novinarske prijave kako bi trebalo u skladu sa Krivičnim zakonikom, već novinare tretiraju kao i druge građane", rekla je Jovanovićeva, navodeći rezultate istraživanja ove fondacije, da je broj rešenih i nerešenih predmeta kod tužilaštava, kada su u pitanju medijski radnici , kako je rekla, "pedeset – pedeset".

Dragana Bjelica iz Udruženja novinara Srbije (UNS) navela je da se podaci koje ovo udruženje ima kada su u pitanju slučajevi ugrožavanja bezbednosti novinara "često razlikuju od podataka koja imaju tužilaštva" i navela primer daljeg "procesuiranja učesnika beogradskih ekoloških protesta po različitim osnovama".

"Prema našim podacima pretnje novinarima su u blagom padu.

Tokom 2020. naše udruženje registrovalo je 113 prijava ugrožavanja bezbednosti medijskih radnika, u prošloj godini 92, a sredinom meseca imaćemo najnovije podatke koji su u blagom padu“, rekla je Bjelica.

Na skupu je govorila i Ljiljana Stojanović iz Lokal pressa, koja je bila i moderator razgovora.

Vladković: Važna je solidarnosti svih medija

„Posle svega što sam, kao vlasnica OK Radija, i članovi redakcije prošli neophodna je solidarnost medijskih radnika i kuća kako nam se ne bi desilo nešto još opasnije od ovoga“, bila je kratka u svom obraćanju Oivera Vladković, vlasnica ovog medija u Vranju čija se redakcija nalazi u sklopu Kafe kluba ove medijske kuće.

Najnovije vesti