PROMOCIJE Crna ptica: Magični realizam, ljubav i isplivavanje iz trauma FOTO/VIDEO

Vranje - Knjiga Aleksandre Jovanović odlično se uklapa u svakodnevicu dece iz više razloga, glavna junakinja, devojčice bori se sa gubitkom oca, potom ona je i delatna, nije povučena, mirna, nije stereotipan ženski lik, već je to devojčica koja ima svoja interesovanja, tvrdoglava je, buntovna i zbog tih svojih karateristika upada u različite probleme, ali i sa uspehom uspeva da ispliva iz njih, rekla je Marija Božić, književna kritičarka i članica kolektiva "Pobunjene čitateljke", govoreći u Vranju na promociji romana za decu "Crna ptica".

U ovom romanu dvanaestogodišnja Želja čezne za tim da još jednom sretne svog oca koji je nedavno nastradao u saobraćajnoj nesreći.

U toj svojoj čežnji udaljava se sve više od realnosti i okreće se neobičnom poznaniku Vuku.

Mama i najbolji prijatelj Luka pokušaće da pokažu Želji kako su ljubav i prijateljstvo jači od svakog gubitka.

Na predstavljanju romana prvenca mlade vranjske spisateljice i dramaturškinje Aleksandre Jovanović, upriličenom u petak uveče u kamernoj sali vranjskog teatra u sklopu 40. Borinih pozorišnih dana, autorka je kazala da nikad do ovog romana nije ni pomišljala da piše bilo šta za decu.

- Plašila sam se da bi mi se, kad bih se odlučila da pišem za najmlađe, uvek potkrala neka mračna tema, neke morbidne stvari kojima sam sklona u svojim scenarijima i dramama.

Onda sam na četvrtoj godini studija pisala scenario o ovoj devojčici, junakinji romana, potpuno ista priča, s tim što je bila nešto mračnija i onda sam shatila da mi negde prija da pišem za decu.

Da govorim o ovoj temi o kojoj se nije baš previše ili se uopšte nije govorilo u mom detinjstvu i da u sve to ubacim neke fantastične elemente kojima sam takođe sklona - rekla je autorka.

Postoji jedna doza magičnog realizma u romanu, dodala je Aleksandra, gde se glavnoj junakinji Želji zbog njenog emotivnog stanja sve oko nje izgleda sivo, učmalo, vidi pogrbljene, stare ljude, a dece gotovo da nema, nigde ih ne pominje.

- Ukoliko je bilo kome detetu teško iz bilo kojeg ozbiljnog razloga, tako nešto će recimo u Vranju uticati na to kako ga vidi okolina.

I okolina se menja u skladu sa njegovim stanjem.

Vranje je tmurno i neprijateljsko za svakog ko se tako oseća, ali mislim da Želja ipak voli svoj mali grad u koji niko ne dolazi - rekla je Aleksandra.

MITIĆ: KA ČITALAČKOJ KULTURI

Milica Mitić, profesorka srpskog jezika i književnosti u OŠ Jovan Jovanović Zmaj, govoreći o planu i programu u školama, kazala je da je uvođenje u program savremenih pesnika i pisaca deci bliže, jer se u tim delima govori o nekim svakodnevnim situacijama i problemima sa kojima se mališani susreću, pa je samim tim njihovo interesovanje za takav plan i program veće.

- Mišljenja sam da bi takav način rada koji donosi raznovrsnost i nove sadržaje trebalo forsirati u školama, više razgovarati sa decom o njihovim interesovanjima, jer se na taj način neguje njihova čitalačka kultura - rekla je Mitićeva.

Kritičarka Marija Božić kazala je da su nove tehnologije i te kako oblikovale dečji svet koji se tako inoviran inkorporira u dečju književnost.

TRAJKOVIĆ: ALEKSANDRIN PUT

Milica Trajković, pedagog u OŠ Dositej Obradović u Vranju, odgovarajući na pitanje dramaturškinje i moderatorke Nede Gojković o tome da li se u praksi susretala sa decom koja su se na sličan način borila sa traumama poput Aleksandrine junakinje Želje, odgovorila je potvrdno, uz napomenu da traume ostavljaju veliki trag i kod odraslih, a kamoli kod dece.

- Reakcije mogu biti različite - ili potpuno povlače je u sebe i odbijanje bilo kakve komunikacije, ili osobe postaju agresivne kroz ispoljavanje nezadovoljstva na krajnje surov način ili onako kako je to uradila Aleksandra, kroz pisanje i stvaralaštvo - rekla je Trajkovićeva.

Umetnički direktor Pozorišta Bora Stanović u Vranju Bojan Jovanović, govoreći o dečjoj pozorišnoj sceni u Vranju, naglasio je da vranjski teatar, nakon obnove zgrade, "ulazi u proces nadogradnje repertoara za decu".

- Dugo godina unazad bii smo fokusirani na klasične bajke, obraćali smo se deci predškolskog i početnog školskog uzrasta, sada želimo da podignemo lestvicu i proširimo ciljnu grupu zainteresovanih za pozorište i ka starijoj deci, ali i sadržajno - naglasio je Jovanović.

Podsećanja radi, Aleksandri je ove godine, pre objavljivanja ovog romana-prvenca, uručena ugledna književna nagrada "Mladi Dis", za neobjavljenu prvu zbirku pesama u rukopisu pod nazivom "Jagma"

Ilustracije za roman Crna ptica uradio je čuveni srpski ilustrator i karikaturista Dobrosav Bob Živković.

Roman je objavljen je u izdanju Kreativnog centra.

PROFIL

Aleksandra Jovanović rođena je 1996. godine u Vranju. Nakon završene Gimnazije Bora Stanković upisala je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, odsek dramaturgija, gde je diplomirala u septembru 2019. Trenutno pohađa master studije na Fakultetu dramskih umetnosti, modul dramaturgija. Neke od njenih pesama objavljene su 2019. godine u zbornicima Kiprijanov kladenac, Palanačko leto i Garavi sokak. Njena priča "Prava devojka" objavljena je u zbirci kratkih priča "Daljine" 2019. godine. Priča "Tuđi" biće štampana u zborniku Službenog glasnika ove godine, a sada je štampan njen roman za decu "Crna ptica", u izdanju Kreativnog centra.

Odlomak iz romana Crna ptica možete poslušati u nastavku.

Najnovije vesti