Pretpremijera Okamenjenog mora za novinare u utorak uveče

Drugu ovosezonsku premijeru u Pozorištu Bora Stanković u Vranju - ostvarenje Okamenjeno more, koje je po motivima iz istoimene drame Velimira Lukića i Euripidovih Trojanki režirao Stevan Bodroža - pozorišna publika moći će da pogleda u sredu 12. januara.

Premijera ove predstave je tri puta odlagana - prvi put zbog koronavirusa, a potom zbog povreda člana glumačkog ansambla.

Umetnički direktor pozorišta Bojan Jovanović ranije je najavio za portal Vranje News da vranjski teatar želi da javnosti maksimalno približi rad pozorišta, te da zbog toga uvodi novu praksu uoči premijera.

"Kao što je to bilo planirano za 24. decembar, veče uoči premijere i dan pre njenog odlaganja, otvaramo mogućnost da novinari pogledaju predstavu pre publike, i to će biti u utorak 11. januara od 20 časova.

To će biti prvo organizovano praćenje pretpremijere za novinare i našem teatru", navodi Jovanović.

Premijera Okamenjenog mora po tekstu Velimira Lukića, a u režiji Stevana Bodrože najpre je planirana za oktobar, odmah nakon festivala Borini pozorišni dani.

Međutim, tada je glumački ansambl imao probleme sa koronavirusom, pa je sve odloženo za decembar.

Drugo odlaganje dogodilo se zbog povrede člana ansambla tokom proba, što je uslovila angažman glumca sa strane.

Treće, poslednje odlaganje bilo je 25. decembra zbog još jedne povrede člana ansambla.

Dramatizaciju Lukićevog i Euripidovog teksta uradila je mlada dramaturškinja iz Vranja Aleksandra Jovanović.

Kaže da dramaturški predložak opisuje početak i posledice Trojanskog rata.

"U predstavi se nismo bavili samim ratom, onako kako se obično očekuje da se jedan rat 'raspakuje'.

To nije borba između dve jednake sile, između muškaraca i muškaraca, već se bavimo posledicama rata i razaranjem koje rat donosi svim nevinim civilnim učesnicima rata", rekla je Jovanović.

Milica Bajić Đurov uradila je scenografiju, kostime Milica Kolarić, dok je za scenski pokret bila zadužena Krenare Nevzati Keri.

Premijera je zakazana za sredu 12. januar u 20 sati i biće odigrana na velikoj sceni vranjskog pozorišta.

Okamenjeno more

Kada je reč o tekstu Velimira Lukića (1936-1997), on je u drami Okamenjeno more (1962) savremene događaje prebacio u vreme Trojanskog rata, kada su stari Grci gotovo deset godina ratovali i razorili Troju zbog jedne senke. Kroz sveden i jezgrovit dijalog on priča priču o okrutnoj autoritarnoj vlasti i čoveku koji, hteo ne hteo, mora prema toj vlasti da se odredi. Suprostavljajući joj se čovek biva ponižen, slomljen, stavljen pred užasnu dilemu - ili da bude ubijen, ili da pristane na saradnju kako bi sačuvao barem malo spoljnog dostojanstva, odnosno spasao goli život. Reditelj Stevan Bodroža vranjskoj pozorišnoj publici poznat je po predstavi Lavina, koja je novembra prošle godine bila u takmičarskom programu 56. Festivala Joakim Vujić, održanog u Vranju (više o predstavi možete pročitati ako kliknete OVDE).

Najnovije vesti