Prelazak na bio masu i pošumljavanje za bolji kvalitet vazduha u Vranju

Kako ne bi dolazilo do zagađenja vazduha u Vranju potrebno je gasiti individualna ložišta, proširiti sistem centralnog grejanja, povećati energetsku efikasnost objekata s ciljem što manje potrošnja fosilnih goriva za zagrevanje, preporuke su posle obavljene analize izveštaja Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Vranje sa predloženim merama.

Prema merama ZZJZ, kao energent "treba koristiti ekološki prihvatljiva goriva, poput bio mase".

Takođe je navedeno da je "pošumljavanje jedna od mera" za smanjenje aerozagađenja.

U vezi sa ovom temom gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković održao je u ponedeljak sastanak sa saradnicima iz vrha lokalne samouprave, na kome je obavljena analiza stanja kvaliteta vazduha na teritoriji grada Vranja.

- Konstatovano je da je Vlada Republike Srbije utvrdila listu kategorija kvaliteta vazduha prema kojoj Vranje spada u drugu kategoriju, što znači da je svrstan u red gradova sa boljim kvalitetom vazduha.

Svi posmatrani parametri su u zakonskim granicama.

Prema rezultatima merenja, nije bilo značajnijeg odstupanja kvaliteta vazduha u Vranju - navedeno je na sastanku.

U analizi su učestovali načelnik Gradske uprave Dušan Aritonović, pomoćnik gradonačelnika za zdravstvo Aleksandar Stajić, načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove Boban Antanasijević, član Gradskog veća za ekologiju i zaštitu životne sredine Danijel Vasiljević, v.d. direktorka Zavoda za javno zdravlje u Vranju Svetlana Stojanović i direktor JP Novi dom Goran Petrović.

Tekstovi u sklopu projekta „Internet eko reporteri“ sufinansirani su sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Mišljenja, stavovi i zaključci izneti u tekstovima su isključiva odgovornost portala Vranje News i autora i ne odražavaju mišljenja i stavove ministarstva.

Najnovije vesti