Predavanje: O Zlatanovićevoj dijalekatskoj leksici u ponedeljak u pozorištu

Predavanje u znak sećanje na prof. dr Momčila Zlatanovića, pod nazivom Magični svet dijalekatske leksike, održaće dr Marta Bjeletić, naučna savetnica Instituta za srpski jezik SANU, u ponedeljak 22. maja od 13 časova, u kamernoj sali Pozorišta Bora Stanković.

Iz Biblioteke Bora Stanković, koja je organizator ovog događaja, podsećaju da je prof. dr Momčilo Zlatanović (1934 - 2022) "bio neumorni pregalac na polju nematerijalnog kulturnog nasleđa, svestrani proučavalac i sakupljač folklora južne Srbije".

"Svojim naučnim radom profesor Zlatanović postavio je pouzdane putokaze proučavaocima narodne književnosti južne Srbije, a prebogatom i raznovrsnom sakupljenom građom zadužio našu nauku o folkloru, uspevši da ovekoveči neke od najlepših primera usmene umetnosti reči koji ostaju da trajno svedoče o lepoti, dubini i idejnosti srpskog narodnog stvaralaštva", navodi se.

Gradska biblioteka ustanovila je program posvećen prof. dr Momčilu Zlatanoviću, s nazivom Dijalog sa tradicijama: Inspirisano istraživačkim radom prof. dr Momčila Zlatanovića.

Ovaj program održavaće se svake godine u maju i biće usmeren na negovanje uspomene na Momčila Zlatanovića, neumornog istraživača, cenjenog profesora i predanog naučnog radnika koji je, u kontekstu književnosti, tradicije i kulture, pružio veliki doprinos očuvanju vranjskog kulturnog nasleđa.

"Istovremeno, program ima za cilj iniciranje i generisanje novih promišljanja tradicije i kulture, novih uvida i interpretacija, kojima će rad profesora Zlatanovića biti izvor i inspiracija", navode iz Gradske biblioteke.

Najnovije vesti