Potvrđeno: Mošti Surduličkih mučenika mirotoče!

Deo moštiju Svetih Surduličkih mučenika, koji se nalazi u crkvi pri rodnoj kući i Svepravoslavnom centru Prepodobnog Justina Ćelijskog i Vranjskog u Vranju, počele su da mirotoče, potvrdio je vladika vranjski Pahomije.

Ovu vest na Fejsbuk stranici Svepravoslavnog društva Prepodobni Justin ćelijski i Vranjski objavio je đakon Dalibor Jović.

- Sećate se da smo skoro objavili ovu sliku, ali nismo bili dostojni da o njoj, kao čudu, damo sud.

Veliki blagoslov za Eparhiju vranjsku! Slava i hvala Bogu za sve - napisao je đakon eparhije vranjske.

U pravoslavnoj tradiciji mirotočenje ikona ili moštiju svetitelja se, inače, tumači kao "znak odozgo", znak blagoslova ili opomene.

Doček moštiju Svetih Surduličkih mučenika organizovan je 30. marta ove godine, u trećoj nedelji Časnog posta, u hramu Uspenija Presvete Bogorodice u Sobini.

ČUDO

Mošti Surduličkih mučenika bile su pohranjene u spomen-kosturnici u Surdulici koja je podignuta 1924. godine. Želeći da uništi svaki trag o zločinima iz Prvog svetskog rata, bugarski okupatori su 1943. godine srušili do temelja spomen-kosturnicu, a mošti su zakopali na više lokacija u Surdulici. Jedna lokacija bila je na surduličkom Starom groblju. U proleće 2009. godine prilikom izgradnje porodične grobnice, čudesno su se projavile mošti mučenika. Na inicijativu Crkvene opštine Surdulica i Eparhije vranjske 29. maja 2010. godine mošti su svečano prenete, vraćene i pohranjene u spomen-kosturnicu, koja je obnovljena 2009. godine.

Najnovije vesti