Posthumna izložba slika Tonija Stankovića: Svedočanstvo o odlazećoj svetlosti FOTO/VIDEO

Ispostavilo se da je bog mog sina oblikovao za neki svoj svet, koji je drugačiji, onda je jednog dana anđeo došao po njega i on je u vidu svetlosti otišao, onako kako je i došao; ako su ljubav i život sećanje, ako je život svetlost i ako onda u vidu svetlosti on ode u neku drugačiju, božju svetlost, hvala vam što ste došli da svedočite o toj svetlosti", rekla je Radica Stanković, majka pokojnog vranjskog slikara Antonia Tonija Stankovića, na otvaranju njegove posthumne izložbe u Vranju.

"Voleo je decu i životinje, nije voleo cveće i možda zbog toga nije bio srećan.

Znate, po onoj Tagorevoj, ako hoćeš da budeš srećan - sadi cveće.

S njim sam doživela i radosti i tuge, sve ono što majčinsko srce može da podnese.

Trebalo je možda poslušati stare, iskusne ljude koji su govorili da razloga za bojazan ima upravo onda kad nekom sve ide dobro.

Stavila sam sve na jednu kartu i izgubila sam", rekla je emotivno Tonijeva majka.

Filip Jovanović iz Antikvarnice Mamuze u Vranju, koja je organizator izložbe priređene u Handlebaru, rekao je da ovu postavku priređuju u čast slikara koji je "zadužio Vranje svojim karakterističnim slikarskim izrazom".

Reč je uglavnom o uradcima nastajalim u poslednjih dvadesetak godina.

"Ova izložba posebna je po mnogo čemu.

Pre godinu dana prerano nas je napustio slikar čija dela govore više od hiljadu reči, jedan od najautentičnijih slikara našeg grada.

Kao organizatori zahvaljujemo se ljudima koji su nam ustupili slike iz privatnih kolakcija - Andrijani Jovanović, Predragu Veselinoviću Džordanu i gospodinu Saši", rekao je Jovanović.

Imajući u vidu da je reč o slikama iz privatnih kolekcija, izložba nije prodajnog karaktera

Ovo je četvrti put da Antikvarnica Mamuze organizuje izložbe vranjskih umetnika.

Postavka slika Tonija Stankovića moći da se pogleda i u narednom periodu u Handlebaru (kod Tržnog centra Bazar) u Vranju.

Toni

Antonio Toni Stanković rođen je u Vranju 1970. godine. Završio je srednju umetničku školu u Nišu u klasi Slavice Erdeljanović. Posle srednje škole upisao je Fakultet likovne umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo. Diplomirao je 2000. godine u klasi profesora Živojina Turinskog. Bio je član ULUS-a. Živeo je i stvarao u Vranju. Stanković je preminuo u julu 2021. u 51. godini.

Komentari

Мислим да је погрешно, на било који начин,величати и афирмисати,па и постхумно, некога ко је свесно кренуо странпутицом и ,на жалост,на тој странпутици и страдао. Лош пример за младе.

Tuzno je sto postoje ljudi kao osoba koja se potpisuje sa GLUMAC AMATER koji nemajuci informacije o pokojnom Toniju i njegovom odlasku mogu da pisu nesto sto vredja sve nas koji smo Tonija voleli i znali. A samo Bog zna sta je bilo u Tonijevom srcu, sta je on dobro, a sta lose ucinio. Molim da se uzdrze od komentara svi koji bi se saglasili sa GLUMCEM AMATEROM, kao i da ta osoba ne nastavlja sa onim sto je izjavila.

Управо,на жалост, наступам са позиције онога ко је Тонија ОДЛИЧНО познавао цео његов живот и нема зашто да неку Ану вређа оно што је истинито,ма колико га волели.Лажни хвалоспеви о било коме су бежање од реалности,која је таква,па је таква.

Gospodine Glumče, vaše moralisanje ovde je totalno suvišno, Toni je bio slikar, i prezentovano je njegovo umetničko nasleđe. A po vama, onda bi smo trebali da ne veličamo ni Van Goga, ni de Goju, možda ni Fridu Kalo, jer nisu bili primer za omladinu.

Radica je gromada od žene , majke...njene reći su milovale sve prisutne...Verovatno bi Toni da je bio prisutan citirao velikog pisca : "“Moja majka je imala puno nevolja sa mnom, ali mislim da je uživala u tome” – Mark Tven.

Ako se razumete u slikarstvo, kritikujte i komentarišite delo, čoveku ne sudite , pogotovo ako ne razumete iskušenje, grešku, patnju..., jedan je sudija za tu problematiku !

Najnovije vesti