Počinje u utorak: Ovo je program festivala Piano summer u Vranju

Svečano otvaranje prestižnog festivala klasične muzike Piano summer u Vranju zakazano je za utorak.

Tim povodom zamenica gradonačelnika Vranja Zorica Jović i umetnički direktor festivala Zoran Imširović održali su u ponedeljak konferenciju za novinare i predstavili festivalski program.

"Ovaj festival klasične muzike od velikog je značaja za razvoj i unapređenje kulture našeg grada.

U Vranju se održava šesti put, a ja ovom prilikom želim da se zahvalim organizatorima na višegodišnjoj izuzetnoj saradnji i istrajnosti.

Pored toga što je Vranje grad trube, vranjske gradske pesme, postao je prepoznatljiv i po ovom festivalu koji je deo aktivnosti kojima je naš grad aplicirao ka UNESKO-u i na osnovu čega je uvršten u mrežu kreativnih gradova za oblast muzika.

U Vranju postoji veliki broj ljubitelja klasične muzike i godinama unazad imali smo priliku da uživamo u izvedbama izuzetnih pijanista", rekla je Jović.

Piano summer u Vranju finansira se projektno i ove godine, uz podršku nadležnog ministarstva i Vlade RS.

"Pozivam sve naše građane da prisustvuju koncertima i uživaju u narednim danima", rekla je zamenica gradonačelnika.

Zoran Imširović, umetnički direktor festivala, zahvalio se rukovodstvu grada na podršci i izrazio zadovoljstvo zbog ponovnog boravka u Vranju.

"Vranje je postalo sinonim za ovaj festival koji je izrastao u projekat evropskih razmera, s ciljem da poveže zemlje i narode Evrope kroz razmenu kultura.

Zahvaljujući velikoj podršci Vlade Srbije od naredne godine Piano summer biće održavan u Narodnom pozorištu u Beogradu, u znatno većem obimu.

Takođe će se pojedini programi održavati i u Nemačkoj, na jugu Italije i od naredne godine u Južnoafričkoj Republici", rekao je Imširović.

Na svečanom otvaranju u utorak nastupiće upravo pijanista Zoran Imširović, umetnički direktor i osnivač festivala.

Narednog dana, u sredu 4. avgusta, pred publikom će se naći portugalski pijanista Adrijano Žordao.

U četvrtak 5. avgusta predviđen je koncert klavirskog dua Maje Stojanovske iz Makedonije i Tijagoa Nuneša iz Portugalije.

Za petak 6. avgust planiran je koncert Marije Dinov iz Srbije, dok će poslednjeg dana festivala nastupiti Biljana Gorunović, pijanistkinja i profesorka Akademije umetnosti u Novom Sadu koja će se predstaviti stvaralaštvom srpskih kompozitora.

Svi koncerti biće održani u Pozorištu Bora Stanković od 20 sati.

Ulaz je besplatan.

Najnovije vesti