Počeli organizovani preventivni pregledi za žene sa invaliditetom

Odbor za ljudska prava Vranje, u okviru programa SOS Telefon za žene, otpočeo je realizaciju preventivnih ginekoloških i pregleda dojke za žene sa invaliditetom na odeljenjima ginekologije i radiologije opšte bolnice u Vranju, uz poštovanje mera zdravstvene zaštite od korona virusa.

- Hidraulična stolica, koja je do ovih pregleda bila u crvenoj COVID zoni vranjske bolnice i godinama pre toga nije bila u upotrebi, sada je ponovo dostupna svim ženama sa invalidtitetom, što je u velikoj meri ohrabrilo mnoge žene da se uključe u akciju preventivnih pregleda.

Preventivni pregledi za očuvanje reproduktivnog zdravlja žena se obavljaju u grupama po 5 žena, dva puta mesečno, u skladu sa merama zaštite od korona virusa.

Očekujemo da najmanje 50 žena bude deo ove značajne akcije u uslovima pandemije COVID-19.

Odbor za ljudska prava u saradnji sa udruženjem Multipleskleroze Vranje i još pet udruženja osoba sa invaliditetom Vranja nastavlja organizovanje preventivnih pregleda u okviru nedavno potpisanog Memoranduma sa Zdravstvenim centrom Vranje – Opštom bolnicom Vranje.

Zahvaljujemo se rukovodstvu ZC Vranje, načelnicima bolničkih odeljenja, lekarima, medicinskom osoblju koji su pokazali veliku profesionalnost, razumevanje problema sa kojima se suočavaju žene sa invaliditetom kada je u pitanju očuvanje zdravlja, naročito u uslovima akutnog širenja zarazne infekcije korona virusom.

To je doprinelo brzom dogovoru (nepuna dva meseca), potpisivanju Memoranduma o saradnji i početku aktivnosti - navodi se u saopštenju Odbora.

Ove aktivnosti za unapređenje i očuvanje reproduktivnog zdravlja žena sa invaliditetom su rezultat saradnje sa udruženjem "Iz kruga Vojvodina", u okviru projekta “Izgradnja kapaciteta žena sa invaliditetom za zagovaranje njihovih seksualnih i reproduktivnih prava”, uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija UNFPA

Najnovije vesti