Onlajn promocija monografije Vranjsko muzičko nasleđe u četvrtak

Onlajn promocija monografije „Vranjsko muzičko nasleđe“, pripremljene u izdanju Grada Vranja i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, biće direktno emitovana preko Fejsbuk stranice Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, na linku https://www.facebook.com/zaprokul u četvrtak 24. decembra u 19 časova.

Luksuzna dvojezična monografija autorke Marije Vitas napisana je povodom članstva Vranja u Unesko Mreži kreativnih gradova.

Vranje je postalo prvi grad iz Srbije koji je stupio u članstvo ove veoma važne mreže u oblasti muzike.

Monografija nudi sveobuhvatan pregled bogate muzičke tradicije Vranja, sa akcentom na vranjsku gradsku pesmu.

Pored istorijata monografija posebno obrađuje doprinose najvažnijih aktera vranjske muzike, njenu recepciju i kulturni značaj u kontekstu srpske kulture, kao i savremenu muzičku scenu Vranja.

Ova bogato ilustrovana monografija, pored osnovnog teksta na srpskom i engleskom jeziku, sadrži i uvodnu reč gradonačelnika Vranja Slobodana Milenkovića, kao i tekstove recenzija dr Dimitrija Golemovića i Dragane Marinković.

U promociji će učestvovati gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, Zorica Jović, zamenica gradonačelnika Vranja, Branimir Stošić Кace, vokalni solista, Ivana Tasić, vokalna solistkinja, dr Vladimir Кolarić, urednik monografije i Marija Vitas, autorka.

Događaj će moderirati dr Vuk Vukićević, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Pored štampanog izdanja pripremljeno je i elektronsko izdanje knjige u EPUB formatu, posebno prilagođeno za čitanje sa ekrana.

Monografija je pripremljena uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Najnovije vesti