Obeležavanje 950 godina Manastira Prohor Pčinjski krenulo iz Bujanovca

Vranje/Bujanovac - Izložba "Duhovno i kulturno blago prepodobnog Prohora Pčinjskog", povodom 950 godina Manastira Sveti Prohor Pčinjski, svečano je otvorena u Domu kulture Vuk Karadžić u Bujanovcu.

Vladika vranjski Pahomije naglasio je na otvaranju da obeležavanje velikog jubileja počinje upravo u Bujanovcu, u vreme obeležavanja Dana državnosti Srbije.

- Ova izložba pokazuje samo delić onoga što je ostalo od velikog bogatstva tog svetog mesta u koje su naši preci 1.000 godina ulagali sebe i svoju veru pokazivali – rekao je episkop vranjski.

Istorija manastira, naveo je Pahomije, "teška je kao i istorija srpskog naroda na ovim prostorima.

- Počev od Kosovskog boja, kroz istoriju obeleženu ropstvom našega naroda, svi ti stadijumi pratili su i manastir koji je našim precima davao snagu duha svetoga kako bi izdržali tu muku i stradanje - kazao je vladika.

Kustos Narodnog muzeja u Vranju Jelena Atanasović, koja je i autorka izložbe uz arhimandrita Metodija Markovića, igumana Prohora, poručila je prisutnima da je cilj postavke "da ukaže na izuzetan značaj i lepotu ove svetinje juga Srbije koja živi skoro čitav milenijum".

Na panoima su prikazane slikane kompozicije najstarijih slojeva živopisa iz 14. i 15. veka, potom pozniji slojevi slikarstva kao što je ono s početka 17. veka (nalazi se u Bogorodičinoj kapeli), kao i slikarstvo iz 19. veka koje krasi kivot Svetog oca Prohora.

Izložene su i ikone za koje je Atanasovićeva naglasila da lepotom "svedoče o različitim fazama duhovnog života manastira", dok su u vitrinama izloženi relikvijari, odnosno kutije za mošti, prestoni krstovi i nekoliko retkih bogoslužbenih knjiga iz perioda od 18. do 20. veka, deo manastirske biblioteke.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici lokalne vlasti, ustanova i građani.

Postavka će u maloj sali Doma kulture biti izložena do kraja ove sedmice.

Izložbu su pre Bujanovca imali priliku da pogledaju Vranjanci u sklopu Svetosavske nedelje 2020.

Priredili su je Eparhija vranjska i Narodni muzej u Vranju.

Najnovije vesti