NSNP: Mladi u Vranju na marginama lokalnog budžeta

Izdvajanje za omladinsku politiku u Vranju za 2023. godinu biće 0,061 odsto od ukupnog budžeta, čime je grad rešio da umanji izdvajanje za omladinsku politiku za čak 62 odsto, poručio je u izjavi za Vranje News Đorđe Stojanović iz vranjskog udruženja mladih Naš svet naša pravila.

On podseća da su u budžetu za 2022, pa i za prethodnu 2021. godinu, izdvajanja za omladinsku politiku iznosila 5 miliona, od čega je celokupan iznos bio namenjen funkcionisanju Kancelarije za mlade.

Iz vranjskog udruženja podsećaju da je u okviru budžeta grada Vranja za 2023. godinu za finansiranje razvoja sporta i omladine izdvojeno je 128,9 miliona dinara.

"Od toga, za finansiranje omladinske politike izdvojeno je 1,97 miliona, što je 1,47 odsto od ukupnog izdvajanja za razvoj sporta i omladine.

Ono što je pohvalno jeste da se ove godine, po prvi put, izdvaja za finansiranje nevladinih organizacija koje se bave razvojem mladih u gradu Vranju.

Međutim, ta cifra iznosi samo 300.000 dinara.

Ako pogledamo evidenciju udruženja bivšeg Ministarstva omladine i sporta koje se bave mladima, u Vranju postoji 19 udruženja.

Postavljamo pitanje, da li je 300.000 dinara dovoljno za programe svih ovih udruženja, ili bar za deo njih", pita Stojanović.

Prema istraživanju o položaju i potrebama mladih u Vranju za 2022. godinu, koje je sprovelo udruženje mladih Naš svet, naša pravila, 85 odsto mladih planira da napusti grad Vranje.

Iz NSNP podsećaju da je na pitanje kako ocenjuju kvalitet života u Vranju od 1 do 5, prosečna ocena koju su mladi dali bila je 2,55.

"Kao najveći problemi mladih u Vranju prepoznaju se nezaposlenost (52,6%) i zdravstveni sistem (39,5%), a sledi nedovoljno prilika za razvoj znanja i veština (35,6%) i korupcija i kriminal (29,9%).

Takođe, ono na šta je naše udruženje i ranije ukazivalo jeste nedostatak učešća mladih u procesima donošenja odluka.

Samo 3 odsto smatra da mladi imaju priliku da se pitaju kada grad donosi važne odluke.

Savet za mlade, koji bi trebalo da bude najznačajnije telo za učešće mladih u donošenju odluka u Vranju pri lokalnoj samoupravi, nije funkcionalanm ni transparentan.

Za lokalni savet za mlade nikada nije čulo više od 40 odsto mladih", navodi Stojanović za naš portal.

Podsećanja radi, Grad Vranje doneo je Strategiju za razvoj i unapređenje položaja mladih u Vranju za period od 2021. do 2025.

"Kada pogledamo izdvajanja iz budžeta, nismo sigurni da li će se i u kom kvalitetu ispuniti ciljevi Strategije, pogotovo ako se nastavi trend smanjenja sredstava za mlade u budžetu.

Na kraju, mi iz udruženja NSNP želimo da naglasimo da jedan dijalog ne čini omladinsku politiku u Vranju, i da 1,9 miliona dinara nije dovoljno za mlade", zaključio je Stojanović u izjavi za Vranje News.

I.Đ.

Rad Vranje News-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole "Mladi i mediji za demokratski razvoj".

Komentari

Za propali sport koji su unistili preko milion evra dok.za mlade mrvica.
Ovu lakrdiju koju vode lokalni mocnici mladi Vranja moraju da zaustave.
Velika podrska ovoj neiskvarenoj deci.

Najnovije vesti