NS: Policija i tužilaštvo zataškali slučaj prebijanja naših funkcionera VIDEO

Osnovno javno tužilaštvo (OJT) odbacilo je krivičnu prijavu koju su podneli Đorđe Ristić i Dragan Pavlović, predsednik i potpredsednik GrO Narodne stranke u Vranju, protiv četvorice članova vranjskog odbora Srpske napredne stranke (SNS), pod sumnjom na izvršenje krivičnog dela "nasilničko ponašanje i ugrožavanje sigurnosti".

Odbačaj prijave dogodio se dve i po godine nakon što je otpočet predistražni postupak u vezi sa događajem od 4. novembra 2018. godine.

Ristić i Pavlović tvrdili su da su ih tada "pretukli članovi Srpske napredne stranke iz Vranja (u tekstu prijave spominju se Božidar Popović, Miloš Antić, Slađan Mišić i Stefan Kostić), na dan kada se u Vranju i Srbiji glasalo za izbor članova Nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Podsećanja radi, 15. novembra 2018. godine, preko advokatske kancelarije Borivoja Borovića, Ristić i Pavlović podneli su krivične prijave pred OJT protiv četvorice naprednjaka "za fizički napad" na njih ispred prostorija Narodne stranke u Vranju.

Iz SNS su uzvratili kontraprijavom, a OJT u Vranju pokrenulo je predistražni postupak zbog sumnje da su, navodno, Ristić i Pavlović počinili krivično delo "sprečavanje održavanja glasanja" (član 159, stav 2, u vezi sa članom 33 Krivičnog zakonika) na biračkom mestu koje se nalazi na Narodnom univerzitetu, čije se dvorište graniči sa prilaznom stazom zgrade u kojoj su prostorije Narodne stranke.

Odbacivanje obe krivične prijave posle dve i po godine, na konferenciji za medije u sredu, lider vranjskih narodnjaka Đorđe Ristić nazvao je "solomonskim rešenjem" tužilaštva.

- Najpre je jedan zamenik OJT više od dve godine razvlačio predmet "kao pitu", da bi drugi zamenik, koji je posle njega zadužio predmet, ekspresno doneo odluku o odbačaju naše i prijave naprednjaka.

Ključna stvar je da tužilaštvo nije pribavilo snimak sa sigurnosnih kamera Narodnog univerziteta u Vranju, što je krunski dokaz za razrešenje slučaja prebijanja.

U OJT, naime, veruju na reč nekom neimenovanom službeniku Policijske uprave u Vranju, koji je u svojoj izjavi, a nakon navodnog uvida u snimke video nadzora tog univerziteta, konstatovao da kamere te ustanove "ne pokrivaju lice mesta" gde se dogodio napad na nas.

Prihvatanje takve policijske konstatacije od tužilaštva zdravo za gotovo je za nas dokaz da snimci postoje i da u Vranju OJT, u saradnji s policijom, svesno radi na zataškavanju ovog slučaja - mišljenja je Ristić.

On u ovakvom raspletu vidi i "poruku svima da batinaši SNS-a mogu kad hoće, gde hoće i kako hoće nekog da prebiju i da zato ne odgovaraju pred zakonom".

- Zato će ovakvi tužioci i njihovi nadređeni, koji ne rade svoj posao i ne rade u interesu prava i zakona već u interesu SNS, nakon promene ovog režima biti procesuirani i lustrirani.

To im Narodna stranka obećava - kazao je Ristić.

Advokat Igor Zlatković, pravni zastupnik dvojice funkcionera Narodne stranke, naveo je pred novinarima da je u startu bilo jasno da za krivičnu prijavu koja je podneta protiv njegovih klijenata "ne postoje elementi krivičnog dela".

- Krivična prijava protiv njih podneta je zbog "sprečavanja održavanja glasanja", a čak su i osumnjičeni naprednjaci posvedočili da Ristić i Pavlović nisu ni zakoračili u dvorište, a kamoli na biračko mesto gde se održavalo glasanje.

Ni zapisnik sa glasačkog mesta ne registruje nikakve nepravilnosti, pa ostaje krajnje nejasno zašto su moji klijenti ovoliko dugo bili opterećni balašću da se protiv njih vodi nekakav krivični postupak.

S druge strane, krivično delo nasilničko ponašanje počinjeno na štetu Ristića i Pavlovića, rekao bih da sadrži sve elemente kada se sagleda kompletan krivični događaj - rekao je Zlatković.

RISTIĆ UBEĐEN: Da nema snimka bili bismo uhapšeni

Lider NS Đorđe Ristić smatra da je njemu i Pavloviću pokušano "podmetanje krivičnog dela".

- Da nema snimka, Pavlović i ja bismo iste večeri završili u pritvoru. Ubeđen sam da snimka ima. Poenta je da nas je snimak zapravo zaštitio. Što se tiče krivičnog dela preko koga su nas hteli da osumnjiče, relevantan i jedini dokaz je zapisnik sa biračkog mesta. Dakle, trebalo da nas iste večeri tužilac oslobodi sumnje za "sprečavanje održavanja glasanja" jer nismo imali dodirne tačke sa glasačkim mestom što dokazuje "čist" zapisnik. A, ne da nas dve i po godine drže pod pritiskom i pretnjom vođenja krivičnog postupka - naveo je Ristić.

Kada je reč o spornom snimku sa video nadzora, Zlatković je kazao da ima informaciju da su ga neki od zaposlenih u Narodnom univerzitetu navodno pregledali.

- I imamo informaciju da je zabeležen celokupan događaj.

Ako snimka, pak, ima, mi ćemo tražiti da se protiv odgovornih lica iz Policijske uprave podnese krivična prijava po službenoj dužnosti - kazao je Zlatković.

On je potencirao da će on kao advokat, kao i funkcioneri Narodne stranke koje zastupa, nastaviti svoju pravnu borbu.

- Čekamo odluku Višeg tužilaštva i ja sam ubeđen da ovo mora da bude ukinuto i da se odlučivanje vrati prvostepenom tužilaštvu koje bi sve ponovo razmotrilo i donelo odluku u skladu sa zakonom - rekao je Zlatković.

ZLOUPOTREBA INSTITUCIJA

Advokat Zlatković kazao je da srpsko društvo "nikada ne sme dozvoliti da bilo ko zloupotrebljava institucije u ovoj zemlji".

- A, prilikom ovog događaja višestruko su zloupotrebljene institucije Republike Srbije. Recimo, neposredno nakon događaja jedan od osumnjičenih sprovođen je po Zdravstvenom centru od bivših lekara, a funkciinera vladajućeg SNS-a. Imamo osnova da sumnjamo u istinitost lekarskog nalaza o njegovim navodnim povredama. Problem je i što je ovde nestao ceo snimak, ceo CD, a ne dva minuta kao kod slučaja naplatne rampe "Doljevac". Mi ne znamo da li je događaj snimljen, ali ako ga ima zašto nam nisu dostavili snimak da se sami uverimo u to da li su kamere zabeležile sporni događaj ili da jednostavno ne pokrivaju taj deo prostora, kako se tvrdi. Ostaje velika sumnja da to nije tako kako oni prikazuju - rekao je Zlatković.

On je dodao da fokusiranje na snimak ne znači da ne postoje drugi dokazi u ovom postupku.

- Međutim, u odnosu na značaj tog dokaza svi ostali su zanemarljivi - rekao je Zlatković.

Najnovije vesti