Novo priznanje za knjigu edukativnih stripova Dejanovića i njegovih đaka

Knjiga edukativnih stripova pod naslovom „Da ti nacrtam!“, učenika OŠ Svetozar Marković i učitelja Miomira MiDeja Dejanovića, dobila je pohvalu na 23. Književnim susretima Gordana Brajović, nedavno održanim u Aleksincu.

Dejanović se odlučio da ovu zbirku štampa kada je od beogradskog Udruženja Živojin Mišić proglašen za jednog od najboljih edukatora Srbije, iskoristivši novčani deo nagrade da objavi ovu zbirku edukativnih, dečjih i njegovih stripova.

Tako se sa svojim učenicima našao u istoj knjizi.

- U uvodnom delu zbirke pišem o širokim mogućnostima upotrebe stripa i stripovnog materijala u nastavnom procesu i to potkrepljujem odgovarajućim primerima, a zatim slede učenički i moji stripovi u boji, koje smo izrađivali na časovima srpskog jezika, likovne kulture, na časovima slobodnih aktivnosti, u okviru strip-radionica („Strip prvaci“, „Strip mi priča“, „Epidemija stripa“...), i to na različite teme: ekologija, dečja prava, prema bajkama, basnama, na osnovu tekstova poznatih pisaca za decu ili gramatičkih sadržaja koje učenici mnogo lakše usvajaju kroz strip, nego kada im se predaje klasično, starinski.

Strip u nastavi liči na igru, na zabavu, a u stvari na efektan i efikasan način omogućava da se kroz spoj teksta i crteža ponuđeni nastavni sadržaji brže uče i duže pamte - kaže Dejanović u izjavi za Vranje News.

U knjizi se, kako kaže, nalaze i učenički stripovi koji su osvojili prva mesta na republičkim i međunarodnim likovnim konkursima, a neki od njih su bili izloženi na 20. Balkanskoj smotri mladih strip-autora, među radovima autora iz celog sveta.

- Zbirka „Da ti nacrtam!“ je nastala u nastavi, ali je i namenjena nastavi, pa verujem da u rukama veštog učitelja može poslužiti kao korisna literatura, kao nastavno sredstvo u radu sa budućim generacijama učenika.

U želji da knjiga edukativnih stripova dopre do što većeg broja čitalaca, primerke sam poklonio učenicima, kolegama u Vranju, po Srbiji i u regionu, gradskoj biblioteci, bibliotekama škola, vrtića...

Ne želim da bogatim sebe, već čitaoce! – kaže Dejanović za naš portal.

Iako stalno prati savremena strujanja i postiže zapažene rezultate i na polju digitalizacije, on ističe da je ipak "za umereno korišćenje tehnologije u nastavi".

- Savremena tehnologija, kao posrednik između učenika i učitelja, nikad neće uspeti da zameni toplinu ljudskog kontakta i lepotu interakcije dece i učitelja u učionici.

Smatram da je u nastavi najbitnija ideja.

Ideja iz glave kreativnog učitelja može da nadjača i da nadživi sva tehnološka čuda.

Moji đaci i ja svima pokazujemo da za vrhunske uspehe nije potrebna skupa nastavna tehnologija, već su dovoljni ljudi sa idejom koji pomoću olovke i papira ni iz čega stvaraju nešto vredno.

Drago mi je što je zbirka edukativnih stripova “Da ti nacrtam!” hvaljena i van lokalnih okvira.

Pametni i dobronamerni nepogrešivo prepoznaju i priznanjima stimulišu originalne pristupe nastavi, a „slepci“ ne vide zvezdu ni kad im je pred očima! – zaključuje Dejanović.

Podsećanja radi, učitelj Miomir MiDej Dejanović je nosilac titule/priznanja Najbolji nastavnik EX YU, a njegova bogata radna biografija je objavljena u Leksikonu stvaralaca u obrazovanju koji obeležavaju srpsku prosvetu.

Najnovije vesti