Nikolić: Godišnje naplatimo oko 96 odsto isporučene struje

Elektrodistribucija trenutno isključuje domaćinstva koja duguju preko 20.000 dinara i na tom spisku se nalazi 591 kupac električne energije – rekao je Goran Nikolić, direktor Elektrodistribucije Vranje u četvrtak na konferenciji za medije.

- Isključenja se rade po nalozima EPS snabdevanja - dodao je on.

Kao stara tretiraju se dugovanja od pre jula 2013, kada je formirano EPS Snabdevanje.

- Ta dugovanja rešavaju se reprogramima, sporovima pred sudom ili prinudnom naplatom.

Elektrodistribucija Vranje permanentno radi na poboljšanju naplate, otkrivanju "krađe struje", izmeštanju mernih mesta, kao i na sistematskoj zameni brojila.

Rezultati tih aktivnosti su daleko bolji nego ranije - kazao je Nikolić, ujedno i potpredsednik vranjskog SNS na konferenciji koju je održao u prostorijama partije.

KRAĐA STRUJE

Dok je pre tri-četiri godine prosek zamenjenih brojila na godišnjem nivou bio 1.500 do 2.000, samo u poslednjih sedam meseci zamenjeno njih 4.600.

- To je značajno za smanjenje gubitaka. Krađa struje je hroničan problem na ovom području, naročito na podučju Bujanovca i Preševa, ali i tu se stvari menjaju na bolje.Gubici su i dalje veliki, ali su za pet godina na tom području smanjeni za više od četiri odsto. Najveći deo naših aktivnosti na smanjenju neovlašćene potrošnje su upravo u te dve opštine i najviše zamena brojila se radi upravo tamo. Najmanje gubitaka i najbolju naplatu imamo u opštinama Vladičin Han i Trgovište. Dobra je naplata i zamena i u Vranju i Vranjskoj Banji – kazao je Nikolić.

On je dodao da se godišnje naplati oko 96 odsto isporučene električne energije, a u prošlom mesecu naplata je iznosila 100 odsto.

- To ne znači da nema potraživanja.

Doduše nema većih, pogotovo ne kod fizičkih lica - zaključio je Nikolić.

Najnovije vesti