Nemamo plan(etu) B novi projekat Udruženja Naš sveta naša pravila

Udruženje "Naš svet, naša pravila" iz Vranja je realizuje projekat "Nemamo plan(etu) B", koji će trajati od početka juna do kraja avgusta ove godine.

- Projekat se realizuje u okviru projekta "Podrška građanskom aktivizmu u zajednici", koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a koji sprovode British Council i Trag fondacija - kažu iz ove NVO.

Cilj ovog projekta je edukacija 100 mladih, uzrasta od 12 do 19 godina, o značaju zdrave životne sredine i podizanje nivoa informisanosti o problemu divljih deponija u Vranju, takva da stečeno znanje može biti praktično primenjeno u borbi za smanjenje divljih deponija u Vranju kroz konkretne akcije čišćenja divljih deponija.

- Pored toga tema seminara je i građanski aktivizam, a cilj je osnažiti mlade i pripremiti ih da kao budući aktivni građani podjednako participiraju u donošenju odluka i rešavanju problema lokalne zajednice.

Projekat je ekološko-edukativnog karaktera i glavne aktivnosti u sklopu projekta su pet četvorodnevna seminara namenjena učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i istovremene akcije čišćenja pet lokacija u gradu.

Seminari su osmišljeni tako da se sastoje od teorijskog dela, značaj zdrave životne sredine i problem divljih deponija, koji su pripremili diplomirani profesori biologije stručni na polju ekologije, dok je drugi deo seminara predviđen za osnaživanje i mobilisanje učesnika u aktivističke timove na jedan od popularnijih načina edukacije, dakle kroz treninge, koje će voditi obučeni vršnjački edukatori.

Stoga, pozivamo sve zainteresovane mlade uzrasta od 12 do 19 godina, da se prijave i učestvuju na našim seminarima - navode iz ovog udruženja.

Učenici se prijavljuju za učešće na seminaru pojedinačno, popunjavanjem onlajn prijavnog formulara koji mogu pronaći preko linka ili u biografiji našeg instagram profila (@nassvetnasapravila).

Prijave će biti otvorene od 11. juna, a rok za prijavu je 30. jun.

Sve pristigle prijave će razmotriti komisija koju čine članovi projektnog tima i predavači sa seminara.

Biće selektovano 100 učenika i raspoređeno u pet grupa koje prolaze kroz 5 sadržinski istih seminara.

- Podela će biti izvršena zbog lakšeg i funkcionalnijeg rada u okviru manje grupe.

Želimo da istaknemo sve benefite koje bi učenici, ukoliko se prijave za seminare, imali i dobili tokom projektnih aktivnosti i samog seminara.

Najpre, sertifikat kao potvrdu od strane naše organizacije i naših donatara.

Novostečeno ili unapređeno osnovno znanje o sve popularnijim temama društva, poput građanskog aktivizma i zaštite životne sredine.

Osnaživanje.

Upoznavanje sa radom i funkcionisanjem poslovnog i društvenog sistema.

Razvijeniju solidarnost i humane vrednosti .

Iskustvo i poznanstva, prijatelje.

Razvijanje sposobnosti rada u timu/grupi i takmičarskog duha.

Mogućnost za prepoznavanje ličnih afiniteta i potencijalne profesionalne orijentacije (naročito za maturante).

Prilika za rad sa stručnim mentorima i vršnjačkim edukatorima sa seminara - navode iz udruženje.

Naš svet naša pravila je udruženje koje postoji dve godine i iza sebe ima uspešno realizovane mnoge projekte i akcije.

- Naše oblasti rada su između ostalih i ekologija i zaštita životne sredine i rad na programima sa decom i mladima.

Svrha postojanja našeg udruženja je unapređivanje kulturne emancipacije naše lokalne zajednice i njeno podizanje na viši nivo, kao i uticanje na svest mladih, pružanje boljih uslova za život deci i mladima da bi im se obezbedio bolji razvoj i bolje obrazovanje - zaključuju iz udruženja.

Datumi održavanja seminara

• Seminar 1: 09.7.2020. – 12.7.2020.
• Seminar 2: 16.7.2020. – 19.7.2020.
• Seminar 3: 23.7.2020. – 26.7.2020.
• Seminar 4: 30.7. 2020. – 02.8.2020.
• Seminar 5: 06.8.2020. – 09.8.2020.

O celom projektu, aktivnostima u okviru istog, kao i o svim detaljima, učenici se mogu informisati na instagram stranici @nassvetnasapravila. Učenici i svi zainteresovani mogu se javiti na mejl adresu [email protected].

Najnovije vesti