Ne zaboravite na večerašnju premijeru Okamenjenog mora u vranjskom teatru FOTO

Danas, u sredu 12. januara od 20 časova u Pozorištu Bora Stanković u Vranju biće premijerno izvedena predstava Okamenjeno more koju je, po motivima iz istoimene drame Velimira Lukića i Euripidovih Trojanki, režirao Stevan Bodroža.

U utorak uveče vranjski ansambl odigrao je pretpremijeru ovog ostvarenja kojoj su mogli da prisustvuju novinari (fotografije u sklopu ovog teksta su sa pretpremijere).

Uglavnom, od "sedme sile" stižu tople preporuke da se Okamenjeno more ne propusti, jer je unutar ansambla rasplamsana energija da se publici pokaže kako je se izvanredan, pomalo zaboravljen tekst Velimira Lukića i te kako tiče.

Produkcija je jedna od najskupljih u vranjskom teatru poslednjih godina i to je i te kako vidljivo.

"Napravili smo dinamičnu, potresnu predstavu koja je u velikoj meri tragedija žena žrtava rata", podseća Vranje News na izjavu reditelja Bodrože sa konferencije za medije uoči premijere.

"Mislim da smo se na jedan intrigantan način bavili time kako oni koji su slabi i poniženi ipak mogu biti jaki, na koji način mogu da uspostave ravnotežu između pravde i nepravde u ovom kosmosu i na koji način njihov glas može da se čuje", kazao je Bodroža, prezadovoljan efektima rada i stvaranja sa vranjskim ansamblom.

Uloge

Hekaba/Agamemnon - Žetica Dejanović
Kasandra/Ifigenija - Kristina Janjić Stojanović
Andromaha/Ahil - Milena Stošić
Helena/Klitemestra - Petra Dimitrijević k.g./Jelena Filipović
Trojanka 1/Menelaj - Radmila Đorđević
Trojanka 2/Kalhas - Jelena Filipović/Tamara Stošić
Trojanka 3/Vojnik i Glasnik - Anđela Vlajković

Heleni

Menelaj - Bojan Jovanović
Agamemnon - Marko Petričević
Kalhas - Marko Nikolić
Vojnik - Dragan Živković

Dramaturškinja iz Vranja Aleksandra Jovanović uradila je adaptaciju i dramatizaciju ovog pozorišnog diptiha, predloška koji opisuje početak i posledice Trojanskog rata.

Milica Bajić Đurov kreirala je impozantnu scenografiju, kostime Milica Kolarić, dok je za scenski pokret bila zadužena Krenare Nevzati Keri.

Druga ovosezonska premijera, podsećanja radi, počeće u 20 časova na velikoj sceni vranjskog teatra.

Okamenjeno more

Kada je reč o tekstu Velimira Lukića (1936-1997), on je u drami Okamenjeno more (1962) savremene događaje prebacio u vreme Trojanskog rata, kada su stari Grci gotovo deset godina ratovali i razorili Troju zbog jedne senke. Kroz sveden i jezgrovit dijalog on priča priču o okrutnoj autoritarnoj vlasti i čoveku koji, hteo ne hteo, mora prema toj vlasti da se odredi. Suprostavljajući joj se čovek biva ponižen, slomljen, stavljen pred užasnu dilemu - ili da bude ubijen, ili da pristane na saradnju kako bi sačuvao barem malo spoljnog dostojanstva, odnosno spasao goli život. Reditelj Stevan Bodroža vranjskoj pozorišnoj publici poznat je po predstavi Lavina, koja je novembra prošle godine bila u takmičarskom programu 56. Festivala Joakim Vujić, održanog u Vranju (više o predstavi možete pročitati ako kliknete OVDE).

Najnovije vesti