Nešto što unosi svežinu: Radionica dekupaža na kanvasu u okviru Dana Vranja FOTO/VIDEO

Iz Narodnog univerziteta (NU), u sklopu programa koje je pripremila ova javna ustanova na sedamnaestim Danima Vranja, organizovali su u ponedeljak veoma zanimljivu i inovativnu Radionicu dekupaža na kanvas platnu.

Radionica je realizovana u okviru Letnjeg atelja umetnika, koji već treći dan traje u Gradskom parku u Vranju.

Okupila je dvanaest žena predvođenih voditeljkom radionice Marijom Dejković.

Direktorka NU Gordana Dimitrijević, koja je i sama učestvovala na radionici, kazala je za Vranje News da ovaj program predstavlja "nešto što unosi svežinu" u odnosu na sadržaje koje je ustanova dosad imala kroz koncept Letnjeg ateljea.

"Na ideju smo došli posle humanitarne dekupaž radionice koju smo organizovali sa udruženjem Roditeljstvo plus za lečenje naše sugrađanke Danice Janjić.

Pošto je odziv žena za tu radionicu bio mnogo veći od očekivanog, odlučili smo se da nastavimo tradiciju održavanja ovih radionica.

Moram da napomenem da ovo neće biti poslednja i već planiramo narednu radionicu za jesen ukoliko nam epidemiološka situacija to dozvoli", rekla je Dimitrijević za naš portal.

Karakteristika radionice održane u ponedeljak je da su se žene učesnice prvi put srele sa novim vidom dekupaža - nisu kao do sada radile tzv. "salvetnom tehnikom", već su prešle na novi nivo koristeći "kanvas platno" dimenzija 20x20 centimetara za izradu dekupaža.

"Na kanvas platno nanose se štampane slike.

Štampa je rađena na specijalnom papiru i nakon što završimo ceo postupak slike se uramljuju i biće korišćene za prodaju i prikupljanje sredstava na budućim humanitarnim akcijama", poručila je Dimitrijević.

U Gradskom parku, od početka ovogodišnje manifestacije Dani Vranja traju Letnji atelje, Etno sajam i Letnji salon knjiga u organizaciji ove javne ustanove.

U okviru Etno sajma mogu da se razgledaju i kupe razne rukotvorine i etno predmeti - suveniri, nakit, drvenarija, kožna galanterija, umetnička dela, grnčarija, cveće, ručni radovi raznih zanatlija, etno garderoba, tkanje, vez i sl.

Prisutno je tridesetak izlagača i to ne samo Vranjanaca već i onih iz drugih krajeva Pčinjskog okruga, centralne Srbije i šire.

Prvi put u sklopu Letnjeg salona knjiga svoj štand ima Udruženje književnika Vranja.

Prisutno je desetak izdavača koji ljubiteljima književnosti nude primamljive popuste prilikom kupovine knjiga.

Najnovije vesti