Narodni muzej jača kulturne veze sa Makedonijom

Direktor Narodnog muzeja u Vranju Saša Stamenković i direktor Državnog arhiva Republike Makedonije (DARM) Kiril Petrov potpisaće u četvrtak popodne sporazum o međusobnoj stručnoj i naučnoj saradnji.

- Potpisivanje Protokola o stručnom i naučnom povezivanju samo je kruna dobre saradnje, komunikacije i kolegijalnih odnosa sa kolegama iz Makedonije, koji su reaktivirani početkom 2018. godine u okviru realizacije projekta „Ekonomska istorija Vranja u Kraljevini SHS/Jugoslaviji“ - izjavio je za medije direktor vranjskog muzeja Saša Stamenković.

Reč je o projektu koji realizuje Narodni muzej Vranje, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kuluture i inofrmisanja Republike Srbije.

- Sporazum između jedne regionalne ustanove kulture, kao što je Narodni muzej Vranje, i republičke, kao što je DARM, otvara mogućnost razmene radnika i istraživača i korišćenje bibliotečkih i arhivskih fondova za potrebe nauke, učešće u bilateralnim i multilateralnim naučnoistraživačkim projektima, kao i angažovanje stručnih radnika i istraživača na predavanjima i njihovo učešće na naučnim skupovima, konferencijama, seminarima i kursevima u organizaciji Muzeja i Arhiva.

Sporazum će omogućiti i međubibliotečku saradnju u oblasti unapređivanja elektronskih kataloga i baza podataka, razmenu knjiga i časopisa, i drugih stručnih i naučnoistraživačkih publikacija, štampanje zajedničkih izdanja knjiga, tematskih zbornika i časopisa, kao i objavljivanje naučnih radova stručnih radnika i istraživača u postojećim naučnim časopisima Muzeja i Arhiva i međusobnu promociju Muzeja i Arhiva - kazao je Stamenković u izjavi za medije.

Najnovije vesti