Najbolje iz Vranja: Multietnički onlajn kuvar vranjskih osnovaca

U maju i junu školske 2019/20, tokom trajanja pandemije izazvane koronavirusom, u Vranju je realizovan projekat onlajn Multietnički kuvar.

U okviru seminara na temu "Unapređenje međuetničke saradnje Vranja i Tutina osnaživanjem žena i devojčica pripadnica etničkih manjina i umrežavanje relevantnih aktera iz lokalnih sredina", u saradnji sa NEXUS-om, tim OŠ Vuk Karadžić u Vranju odlučio se da napravi ovakav kuvar.

Projektom su obuhvaćena 52 učenika od prvog do osmog razreda, među kojima njih 20 romske nacionalnosti.

Đaci su imali zadatak da odaberu neko od jela tradicionalne kuhinje i da ih pripreme uz pomoć ukućana, pritom snimajući ceo proces kuvanja.

Značajan doprinos u ovom delu projekta dala je Sara Popović, donedavno učenica OŠ Vuk Karadžić, a sada gimnazijalka, koja je fotografisala i snimala najveći deo foto i video sadržaja.

Po rečima učesnika projekta bio je to izazov za decu, ali i roditelje, jer je trebalo sve zabeležiti na način koji će biti prijemčiv gledaocu.

Projekat je uspešno završen, a rezultat je dvadesetjednominutni video kuvar u kome se, osim načina pripreme, nalaze i recepti.

Osnovna škola Vuk Karadžić najstarija je škola u Vranju.

Najveća je u regionu, tako da nastavu pohađa više od 1.100 učenika.

Nastavnički kadar čini oko 70 nastavnika.

Kao najsavremenija – sa savremenim računarskim kabinetom, amfiteatrom, sa modernom sportskom halom, savremenim otvorenim višefunkcionalnim terenom sa veštačkom travom, osvetljenjem i tribinama, dvorištem za letnje scene - škola se svrstava u red najbolje opremljenih u regionu.

Kao takva često je i učesnik i realizator brojnih projekata.

U fokusu svih projekata su prevashodno učenici.

Najnovije vesti