Mitrović (SNS): Međunacionalni odnosi u Bujanovcu nisu dobri

Vranje - Savet za međunacionalne odnose opštine Bujanovac, u kojem nema Srba, nema nikakvu svrhu, izjavio je za Bujanovačke šef naprednjaka u Bujanovcu i narodni poslanik Nenad Mitrović.

"Kako mogu da donose bilo kakve zaključke o međunacionalnim odnosima i da procenjuju da su odnosi dobri, kad nema Srba da iznesu svoj stav", pita se Mitrović.

On je demantovao predsednika bujanovačke Skupštine Envera Ramadanija. koji je ranije rekao da u Savetu nema Srba jer političari neće da ih predlože, prenose Bujanovačke.

"Članove Saveta ispred srpske zajednice ne predlažu političari, već radno telo Skupštine, tako kaže Zakon o lokalnoj samoupravi", naveo je Mitrović.

Bujanovačke su u četvrtak objavile tekst o okruglom stolu u organizaciji Saveta za međunacionalne odnose u kojem nema Srba, a sa kojeg je poručeno da "Albanci nemaju problem sa Srbima u Bujanovcu, već sa državom".

"Albancima nije kriva država Srbija, već su sami sebi krivi.

U Bujanovcu imamo jednonacionalnu vlast, sve poluge vlasti, sve funkcije, od predsednika opštine do direktora, drže Albanci.

I onda dođe neko na Savet i kaže međunacionalni odnosi dobri, e pa nisu.

Srbi nisu zadovoljni ovakvom lokalnom vlašću, nisu zadovoljni što svealbanska koalicija odlučuje u njihovo ime i na njihovu štetu", naglasio je Mitrović.

Na okrugli sto, dodao je, nije bio pozvan i od njega nije traženo da predloži predstavnike iz srpske zajednice za članove Saveta.

Rekao je da su Srbi jula 2020. godine, kada je formirana albanska vlast u Bujanovcu, dobili jasnu poruku da Albanci ne žele nikakvu saradnju sa njima.

"Izopštili su tada 42 odsto stanovništva opštine, koliko ima Srba, iz svakog društvenog i političkog života.

Ovaj njihov Savet za međunacionalne odnose bez Srba samo je jedan od primera.

Da ne govorimo o zapošljavanju, o odnosu 59 Albanaca i 6 Srba.

Pa onda pričaju besmislene priče da Srbi nemaju razloga za nezadovoljstvo i sami procenjuju na Savetu da su odnosi zadovoljavajući", kazao je Mitrović.

On očekuje da će opštinska vlast "nastaviti da radi na štetu srpske zajednice" i da će se to "videti i na budžetu za narednu godinu, kao što se videlo i na prethodnim od 2020. godine".

"Očigledno je da je vlast Nagipa Arifija, Šaipa Kamberija i Šćiprima Muslija oformljena radi ispunjavanja njihovih ličnih i partijskih interesa, a na uštrb Srba.

I u 2023. godini će Srbi dobiti minimalna sredstva iz budžeta", kazao je na kraju Mitrović.

Najnovije vesti