Mihajlu Pantiću Nagrada Borisav Stanković za celokupan književni opus

Mihajlo Pantić, književnik, književni kritičar i teoretičar književnosti, dobitnik je ovogodišnje Nagrade Borisav Stanković, saopštio je u ponedeljak na konferenciji za medije Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice Borisav Stanković u Vranju.

Pantiću će, kako je kazao Mihailović, nagrada biti uručena za celokupan književni opus.

Žiri u sastavu prof. dr Milo Lompar (predsednik), te prof. dr Slađana Jaćimović i književnik Aleksandar Laković odlučio da Pantiću pripadne jedna od najznačajnijih domaćih književnih nagrada, podsećajući da je u savremenoj književnosti Pantić "stvorio veoma razuđen književni opus".

"U pripovedačkom smislu, Pantićeve priče su modernistički zasnovane, sa nagomilavanjem sugestija do poente koja naglo dolazi na kraju priče, ali i sa jakim postmodernim elementima, poput metatekstualnih pokazatelja koji preinačavaju momente i figure poznate iz istorije književnosti.

Sve te osobine su ispoljene u najnovijoj knjizi Priče o piscima.

Ona donosi dokumentarnost, fragmentarnost, asocijativnost u oblikovanju životnih i književnih situaija pisaca: kao junaka jednog pripovedanja, koje oscilira od esejističkog ka dramskom ili lirskom modusu literarne sudbine.

Tako su pisci kao književni junaci našli svog pisca", navodi se u obrazloženju odluke žirija.

Iz žirija dodaju da se Pantić "poetički dosledno odredio kao pisac priča.

"Kao pripovedač, pak, kretao se u različitim pravcima.

Hermetičnost, psihološka i saznajna usredsređenost na iskre junakove i pripvedne svesti, najčešće ostvarene kroz pripovedanje u prvom licu, predstavljaju najizrazitije osobine njegovih ranih priča.

U egzistencijalnom smislu, on je pisac gradskih toposa, haustora i ulaza u višespratnicama, oskudnog zelenila i beskrajnog neba oko solitera, osećanja praznine u životima junaka, malih radosti i sitnih pobeda koje se ređaju do konačnog životnog poraza", piše još u obrazloženju žirija.

Borina nedelja, u sklopu koje se dodeljuje ova nagrada, održava se u Vranju svake godine od 23. do 29. marta.

Svrstava se u sam vrh najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji.

Poseban pečat daje joj Nagrada Borisav Stanković koju je zajednica ustanovila osnivačkim aktom.

Jedna je od naših najprestižnijih i najuglednijih književnih nagrada u Srbiji.

Profil

Mihajlo Pantić rođen je 1957 godine u Beogradu. Srpski je književnik, kritičar i univerzitetski profesor. Bio je urednik u više izdavačkih kuća (Matica srpska, Filip Višnjić, Otkrovenje, Albatros plus) i više listova i časopisa (Književna reč, Književne novine, Letopis Matice srpske, Sarajevske sveske i dr.). Bio je u karijeri stalni kritičar Naše borbe, Politike, Vremena, Danasa, NIN-a i saradnik gotovo svih književnih časopisa koji su izlazili i dalje izlaze u Srbiji i regionu. Na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirao je 1981, a na istom fakultetu 1998. godine odbranio doktorat o temi "Modernističko pripovedanje". Napisao je dvadesetak knjiga priča koje su prevođene na dvadeetak svetskih jezika. Izdao je ukupno pedesetak knjiga, uključujući osim priča studije, eseje, književne kritike i antologije. Dobitnik je mnogobrojnih književnih nagrada - Brankove, Andrićeve, Kočićevog pera, nagrada Grigorije Božović, Branko Ćopić, Moma Dimić i drugih.

Najnovije vesti