Mihajlović: Od subote autoput celom dužinom od Horgoša do Preševa


Južni krak Koridora 10 od Mađarske do Severne Makedonije kompletno je gotov i u subotu ćemo ga svečano pustiti u saobraćaj, izjavila je u petak ministarka građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović, a preneo veb sajt ministarstva.

- Napravili smo autoput za narod i pokazali da umemo da završimo stvari, kao što smo i obećali - izjavila je ona gostujući u jutarnjem programu TV Prva.

Mihajlovićeva je istakla da je Srbija konačno povezana autoputem od Horgoša do Preševa i da je izgrađen najsavremeniji autoput, po svim evropskim i svetskim standardima, te da će otvaranje Koridora 10, poslednje deonice kroz Grdelicu, omogućiti mnogo veći protok saobraćaja.

- Grdelica je građevinsko remek-delo i najteže gradilište u Evropi.

Bilo je puno problema, izmeštali smo reku i deo železničkog koridora, na deonici se nalaze dva najduža tunela, Manajle i Predejane, 36 mostova, od kojih je most Vrla visok 62 metra, urađeno je sedam kilometara novih kosina i izgrađeni alternativni putevi.

Mnogo posla je iza nas, bilo nam je važno da završimo autoput pre sezone, jer smo ga gradili za građane ove zemlje - rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade dodala je da je Srbija danas prepoznata kao najbrža ruta i da je 2018. kroz našu zemlju prošlo 56 miliona automobila, odnosno 20 miliona više nego 2014. godine.

KORIDOR 10 KAO ŠKOLA

Mihajlovićeva je kazala da je Srbija danas stabilna država, sa stabilnim budžetom i ekonomijom, što nam daje mogućnost investiranja u infrastrukturu.

- Koridor 10 nam je velika škola. Više nijedan projekat ne započinjemo dok sve nije unapred pripremljeno – planovi, projektno-tehnička dokumentacija, eksproprijacija. Nema nepredviđenih okolnosti - rekla je ona.

Najnovije vesti