Lokalna samouprava Vranja: Netačni medijski napisi o zaduživanju grada

Povodom informacija u lokalnom mediji o tome da Grad Vranje navodno "nastavlja da se zadužuje", saopštenjem se oglasilo rukovodstvo lokalne samouprave koje to demantuje.

"Potpuno su netačni navodi da Grad Vranje planira zaduživanje od 6 miliona evra kod Komercijalne banke kako bi se "zakrpile rupe u budžetu".

Odluka o zaduživanju, usvojena na sednici lokalnog parlamenta u iznosu od 100 miliona dinara, odobrena je od strane Ministarstva finansija.

Iznos će biti namenski iskorišćen za finansiranje infrastrukturnih projekata, poput vrtića u naselju Raška i izgradnje gradskih saobraćajnica, uz strogu kontrolu kretanja kreditnog zaduženja", navode u saopštenju iz gradskog rulovodstva.

Često se, dodaje se, zaboravlja da je "aktuelno rukovodstvo, u nameri da stabilizuje gradske finansije, vratilo dugovanja u iznosu od skoro 700 miliona dinara iz perioda do 2016. godine".

"Činjenica je da je u ovom trenutku budžet grada stabilan, kao i da se sva plaćanja prema poveriocima obavljaju na vreme.

Što se tiče tvrdnji da se Grad Vranje navodno našao na crnoj listi Ministarstva energetike i rudarstva jer nije konkurisao određenim projektima, radi se takođe o neistinama.

Gradsko veće je nedavno raspisalo javni poziv za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera energetske sanacije, čiji je cilj upravo unapređenje energetske efikasnosti i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima na teritoriji grada Vranja.

Ovaj projekat je podržan upravo od strane Ministarstva rudarstva i energetike u visini od 2,4 miliona, dok je Grad Vranje izdvojio 2,5 miliona dinara.

Nadležno ministarstvo je, takođe, odobrilo i sredstva u visini od 20 miliona dinara za unapređenje energetske efikasnosti vrtića "Dečja radost", dok je za vrtić u Vranjskoj Banji odobreno 11,5 miliona dinara.

Ugovor o finansiranju projekta Gradu Vranju uručila je upravo ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, što najbolje pokazuje kakav je odnos lokalne samouprave i nadležnog ministarstva", navodi se u saopštenju rukovodstva Grada Vranje.

Najnovije vesti