Letnji kamp Ebers-a: Osnaživanje dece u borbi sa dijabetesom FOTO

Udruženje roditelja dece sa dijabetesom EBERS Vranje treću godinu zaredom deo je organizacije letnjeg kampa za decu koji se održava od 14. do 21. jula u hotelu Junior, u turističkom centru Brzeće na Kopaoniku.

Kamp se ove godine organizuje pod sloganom "Pametnije i samostalnije kontrolišemo dijabetes".

Predsednica udruženja Jelena Milošević Jovančev izjavila je za Vranje News da su učesnici kampa deca sa dijabetesom uzrasta od sedam do osamnaest godina, "koja uče da svoj zdravstveni problem kontrolišu samostalno na najbolji način".

- Cilj kampa je osamostaljivanje u regulaciji svojih vrednosti šećera, jer deca ovde borave bez roditelja sedam dana.

Lekar, specijalista dečje endokrinologije, medicinske sestre i volonteri (mlade osobe koje od detinjstva žive sa dijabetesom) stalno brinu o deci – rekla je Milošević Jovančev u izjavi za Vranje News.

Ona je dodala da su dani ispunjeni predavanjima vezanim za teme o dijabetesu.

- Deca uče da sama mere šećer i doziraju insulin.

Organizujemo psihološke radionice na kojima se deca osnažuju da lakše prihvate dijabetes koji ih prati, fizičke aktivnosti, ali i večernja druženja u diskoteci.

Deca se sa kampa uvek vrate puna utisaka i jedva čekaju novi.

Sa juga Srbije na kamp ove godine boravi tridesetoro dece, a njih petoro iz Vranja su treću godinu zaredom deo ove slatke družine – ističe Milošević Jovančev.

Kao roditelj deteta sa dijabetesom, Milošević Jovančev je novinaru Vranje News-a kazala da zna koliko pomaže ovakav kamp.

- Svako može da se obrati za bilo kakvu informaciju putem mejl adrese [email protected], Fejsbuk stranice i grupe Ebers Asocijacija za osobe sa dijabetesom.

Moj kontakt telefon je takođe dostupan svima - 065 24 28 723.

Važno je kada znate da u vašem gradu postoji još neko sa istim problemom kome možete da se obratite za savet, pomoć, razgovor – ističe Milošević Jovančev.

Letnji kamp je organizovala EBERS Asocijacija za zdravlje osoba sa dijabetesom iz Niša, Dijabetološki savez Srbije i Dečja interna klinika Kliničkog centra u Nišu.

Udruženje roditelja dece sa dijabetesom EBERS Vranje osnovano je u februaru 2017. godine, a za cilj ima edukovanje roditelja i dece o šećernoj bolesti.

J. Ristić

Najnovije vesti