Dalibor Kitanović iz Vranja okupao časni krst za 450.000 FOTO/VIDEO

Dalibor Kitanović iz Vranja okupao je u sredu na Bogojavljenje Časni krst u Vranju za 450.000 dinara ili nešto više od 3.800 evra.

On je nakon što mu je pripao ovogodišnji Bogojavljenski krst medijima rekao da se na ovaj potez odlučio prvenstveno "zbog zdravlja porodice", te da je isto ovo "pokušao pre dve godine, ali nije uspeo u nameri" da dođe do Časnog krsta.

Prošlogodišnji kum Goran Stojilković je, u porti Crkve Svete Trojice u centru grada, odredio početnu cenu od 5.000 dinara, ali se malo-pomalo došlo do cifre veće od 3.800 evra.

Podsećanja radi, Maja Stojilković iz Vranja okupala je prošle godine časni krst za sumu od 122.000 dinara, a pretprošle godine Marijana Dimitrijević izdvojila je 330.000 dinara u tom nadmetanju.

Godine 2019. za tu privilegiju je Miloranka Stajić na ovaj praznik platila je 200.000 dinara.

U Vranju je u sredu prethodno služena sveta liturgija povodom Bogojavljenja, a potom održana verska svečanost kupanja Bogojavljenskog krsta.

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obeležava se u sredu u svim pravoslavnim hramovima Vranju, a pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva (SPC) širom Srbije i sveta organizuju tradicionalno plivanje za Časni krst.

Ove godine plivanje se u Pčinjskom okrugu organizuje u Vladičinom Hanu i na Vlasinskom jezeru.

U Banji krst okupan za 130.000

Ovog Bogojavljenja Časni krst u Vranjskoj Banji "okupao" je Zoran Stojković iz tog mesta koji je izlicitirao sumu od 130.000 dinara. Rekao je kratko po završetku svečanosti da je to učinio "zbog svojih unuka".

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa "ovo je sin moj i njega poslušajte".

Reč je o jednom od petnaestak najvećih hrišćanskih praznika.

Najnovije vesti