Kosovska opozicija ne želi da sa Srpskom listom ruši Haradinajevu vladu

Predstavnici opozicionih stranaka Demokratski savez Kosova (LDK), Pokret Samoopredeljenje i Socijaldemokratska stranka (PSD) izjavili su da neće sarađivati sa Srpskom listom na rušenju Haradinajeve vlade, piše portal Kossev, pozivajući se na tekst objavljen u mediju na albanskom Gazeta Express.

Šef poslaničke grupe LDK Avdulah Hoti izjavio je da će njegova stranka nastaviti sa zahtevom za izglasavanje nepovorenja Haradinajevoj vladi u trenutku kada se obezbedi 61 glas za rušenje vlade, ali prema njegovim rečima, neće prihvatiti uslovljavanje ni od koga.

On je to napisao u objavi na Fejsbuku.

Poslanik Samoopredeljenja Redžep Seljimi rekao je da uprkos činjenici da je Haradinajeva vlada formirana uz blagoslov srpske vlade, oni kao stranka odbijaju da je sruše preko Srpske liste.

- Iako je Vlada formirana sa Srpskom listom, odnosno blagoslovom Vlade Srbije, mi nećemo da rušimo vladu preko ove stranke, već preko kosovske opozicije.

Mi ne računamo, niti tražimo glasove Srpske liste za rušenje vlade.

Kosovska vlada bi trebalo da padne, izbori bi trebalo da se raspišu što pre, ali ne zato što to Srbija želi, već zato što to građani Kosova žele - rekao je Seljimi.

Prema njegovim rečima, iako se Samoopredeljenje ne oslanja na volju Srpske liste, ako ona odluči da glasa za pad vlade, onda njegova stranka ne može da zabrani takav čin.

I šef poslaničke grupe PSD Dardan Sejdiu izjavio je da njegova stranka ne želi da udruži svoje glasove sa Srpskom listom u kosovskoj skupštini.

- Neće biti glasova za one koji nazivaju banditima legitimne predstavnike Kosova i za one koji svakodnevno deluju protiv Republike Kosovo.

Mi ostajemo ne samo otvoreni već i zainteresovani za saradnju sa svim lokalnim i regionalnim progresivnim snagama koje su posvećene jednakosti među narodima - rekao je Sejdiu između ostalog.

Srpska lista je spremna da glasa za pad vlade Ramuša Haradinaja ako opozicija osigura 51 potpis u Skupštini Kosova, rekao je poslanik ove stranke Igor Simić.

Simić je za Televiziju Pink rekao da će se vratiti u Skupštinu Kosova u trenutku kada opozicija započne prikupljanje potpisa za obaranje vlade.

On je dodao da Srpska lista nije u kosovskom parlamentu, jer želi da bude sa svojim narodom, a ne da svojim prisustvom daje legitimitet skupštinskim sednicama, „jer su oni formirali vojsku sa 107 glasova“.

- Šta bismo uradili sa 9 procenata, ili 10 glasova?

U Skupštinu ćemo ući čim parlamentarna opozicija prikupi 51 potpis za pad Vlade - rekao je Simić.

Najnovije vesti