KOMISIJA: Fudbaleri izmanipulisani, ne diskriminišemo Dinamo

Iako to nisu direktorno rekli, funkcioneri Grada Vranja posredno su, na koferenciji za medije u četvrtak, poručili da FK Dinamo, jesenji prvak Prve lige Srbije u fudbalu, nije opravdao lane dobijeni novac iz budžeta, pa im zbog toga ove godine nisu odobrene pare za takmičenje, rečeno je na konferenciji za medije u četvrtak u zgradi Načelstva.

Gradski većnik za sport Nenad Đorđević, osvrćući se na protrestni skup Dinama u sredu, izrazio je žaljenje što se na ovakav način govori o sportu, u trenutku kada klubovi ostvaruju najveće uspehe.

- Potpuno smo bili svesni svih posledica koje je izazvala naša odluka, ali morali smo da prekinemo dosadašnju praksu.

To znači da nećemo kršiti Zakon o sportu i da prema klubovima nećemo imati dvostruke aršine - rekao je Đorđević.

Zamenik gradonačelnika Nenad Antić kazao je da je „obaveza vlasti da se odgovorno ponaša prema građanima koji su joj ukazali poverenje“.

- Ovo jeste bolno, ali mora se poštovati zakon i mora postojati finansijska disciplina.

Javnost je upoznata sa izveštajem Državne revizorske institucije za 2016. godinu, koja je utvrdila brojne nepravilnosti, između ostalog i u oblasti sporta, a mi nećemo dozvoliti da se bilo koja odluka kosi zakonom.

Žao mi je što se manipuliše igračima, ali ako neko nije poštovao zakon, mora da snosi i odgovornost – rekao je Antić.

On je naglasio da lokalna samouprava „nije za gašenje sportskih klubova“.

Gradski većnik za finansije Ivan Stanković govorio je o fazama za ocenjivanje sportskih programa, a to su „pravni, finansijski i Zakon o sportu“.

- Ovo nije seča klubova, već način da se radi ispravno i da se svaki utrošeni dinar mora opravdati - poručio je Stanković.

Još jedan član Komisije za ocenu i izbor programa iz oblasti sport Marko Tričković rekao je da je „najveći broj klubova opravdao utrošena sredstva“.

- Kod nekih su, međutim, utvrđene nepravilnosti u finansijskim izveštajima. Prilikom provere rukovodili smo se isključivo poštovanjem Zakona o sportu i Pravilnika koji je usvojilo Gradsko veće - istakao je Tričković rekavši da su izveštaji klubova koji nisu dobili sredstva za ovu godinu prosleđeni Gradskom pravobraniocu i internom revizoru.

Najnovije vesti