Jutjub najavio blokadu antivakserskih sadržaja

Vranje - Platforma za razmenu video-sadržaja u vlasništvu Gugla (Google) do sada je samo zabranjivala sadržaje koji su sadržali dezinformacije o vakcinama protiv koronavirusa, ali je iz Jutjuba (Youtube) najavljeno da će ukloniti nekoliko kanala povezanih sa istaknutim aktivistima protiv vakcinacije, piše RTS, prenoseći sadržaj teksta iz Vašington posta.

To se između ostalog odnosi na Džozefa Merkolu i Roberta F. Kenedija mlađeg za koje stručnjaci tvrde da su "delimično odgovorni za sejanje sumnje među populacijom koja je doprinela usporavanju stope vakcinacije širom zemlje, kao i sve ostale sadržaje koji propagiraju štetnost vakcinacije".

Kao deo novog skupa smernica čiji je cilj smanjenje sadržaja protiv vakcinacije na veb-lokacijama u vlasništvu Gugla, Jutjub će zabraniti sve video-zapise koji tvrde da su vakcine odobrene od zdravstvenih vlasti neefikasne ili opasne, prenosi Vašington post.

Kompanija je već ranije blokirala video-zapise koji iznose te tvrdnje o vakcinama protiv koronavirusa, ali ne i one za druge vakcine poput onih protiv malih boginja ili varičela.

Ova promena označava veliki pomak za giganta društvenih medija, koji svakodnevno emituje sadržaj u trajanju od više od milijardu sati.

Poput svojih kolega sa Fejsbuka i Tvitera, dugo su se opirali ovakvim merama kontrole sadržaja, tvrdeći da je otvorenost platforme ključna za slobodu govora.

Ali kako se sve češće nalaze na udaru regulatora, zakonodavaca i redovnih korisnika zbog doprinosa negativnim društvenim pojavama – uključujući i poropagiranje protiv vakcinacije – Jutjub ponovo menja politiku koje se pridržavao mesecima.

Jutjub nije ranije pribegao ovoj meri jer su bili fokusirani na dezinformacije pre svega o vakcinama protiv koronavirusa, rekao je Met Halprin, potpredsednik Jutjuba za bezbednost.

Kada u shvatili da netačne tvrdnje o štetnosti i drugih vakcina doprinose strahu od vakcinacije protiv koronavirusa, odlučili su da prošire zabranu.

„Za sprovođenje ovako opsežnih mera potrebno je vreme.

Želeli smo da na sveobuhvatan i dosledno primenjiv način adekvatno odgovorimo na ovaj izazov", rekao je Halprin.

Jutjub, Fejsbuk i Tviter su zabranili dezinformacije o koronavirusu još u ranoj fazi pandemije, ali lažne tvrdnje su nastavile da se šire na sve tri platforme.

Društvene mreže su blisko povezane, a Jutjub je najčešće upravo i služio neka vrsta arhive za video-zapise koji su kružili po Fejsbuku ili Tviteru.

"Jutjub je uklonio preko 133.000 video zapisa zbog emitovanja dezinformacija o koronavirusu", istakao je Halprin.

Kompanije su angažovale hiljade moderatora i koristile visokotehnološke algoritme za prepoznavanje slika i teksta kako bi pokušale da otkriju dezinformacije.

Takođe, postoje milioni ljudi koji su opravdano zabrinuti zbog zdravstvenih problema i društvene mreže su mesto gde oni dolaze da postave stvarna pitanja ili da izraze svoje brige i strahove, nešto što kompanije ne žele da uguše.

"Nova politika koju uvodi Jutjub i dalje će omogućiti ljudima da tvrde, na osnovu svog ličnog iskustva, poput majke koja govori o nuspojavama koje je njeno dete doživelo nakon vakcinacije", napominje Halprin.

Naučna diskusija o vakcinama i objavljivanje istorijatskih neuspeha ili uspeha vakcina biće takođe dozvoljeni, dodao je.

Najmanje stotine moderatora će se posebno baviti medicinskim dezinformacijama na gotovo svim jezicima na kojima Jutjub radi.

Kompanija takođe proširuje svoj rad kako bi na platformu dovela više video-zapisa iz zvaničnih izvora.

Cilj je da se ljudima predstave video-zapisi sa naučnim podacima pre nego što siđu u zečju rupu sa sadržajem protiv vakcine.

Najnovije vesti