Jumku prihvaćen UPPR, poverioci imaju pravo na žalbu

Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) kompanije Jumko je usvojen, ali još nije pravnosnažan pa poverioci Jumka mogu izjaviti žalbe, navodi se u informaciji koju je ta kompanija objavila na Beogradskoj Berzi.

Privredni sud u Leskovcu usvojio je UPPR početkom marta, od kada je omogućen uvid u ovaj dokument značajan za budućnost vranjske fabrike.

Odluku o pokretanju stečaja sa UPPR-om Skupština akcionara Jumka donela je avgusta 2020. godine.

UPPR

Unapred pripremljeni plan reorganizacije je kao institut uveden Zakonom o stečaju, i UPPR može podneti jedino i isključivo stečajni dužnik. Dužnik je obavezan da unapred pripremljeni plan reorganizacije podnese sudu zajedno sa predlogom za pokretanje stečajnog postupka, kada kod dužnika postoji jedan od stečajnih razloga iz člana 11. Zakona o stečaju, a dužnik ima obavezu da uz predlog i UPPR dostavi i dokaz za postojanje stečajnog razloga. Zakonom o stečaju, nije propisan ni jedan rok u kome dužnik može podneti predlog za sprovođenje stečaja u skladu sa Unapred pripremljenim planom reorganizacije, a podnošenje ovakvog predloga, zavisi od procene samih dužnika.Najčešći razlozi, zbog koji dužnici podnose predloge za sprovođenje stečaja u skladu sa unapred pripremljenim planom reorganizacije, su: redefinisanje obaveza sa poveriocima, nastavak obavljanja delatnosti i sprečavanje stečaja nad dužnikom.
Unapred pripremljeni plan reorganizacije je institut koji omogućava dužnicima da kroz unapred pripremljeni plan reorganizacije u dogovoru sa poveriocima, redefinišu svoje obaveze, osiguraju nastavak obavljanja delatnosti i „izbegnu“ otvaranje stečaja.

Najnovije vesti