IZLOŽBE Teodora Stojanović, duhovni pobunjenik koji otvara dveri istinitog FOTO/VIDEO

Želela sam da predstavim ciklus slika koje govore o svetu, životu, stvarnosti, o mom ličnom doživljaju stvarnosti; ove slike su izraz emocija, uticaja mitologije, posebno grčke koju sam dosta izučavala, i svako od mojih dela ostavlja prostor da ga konzument doživi na svoj način, izjavila je u Vranju na otvaranju svoje šeste samostalne izložbe u ovoj godini slikarka iz Beograda Teodora Stojanović.

Reč je o postavci od pedesetak slika i crteža pod nazivom "Relativnost VI" kojom se autorka, inače diplomirani likovni umetnik specijalista iz Beograda, predstavlja Vranjancima.

Prema Dejanu Đoriću, čiji tekst sadrži katalog koji ide uz izložbu, Teodora Stojanović je "unapredila iznova moći slikarstva".

- Da čudo njenog otpora duhu vremena bude još veće, ona nije prihvatila razne oblike novog realizma i apstrakcije, kao čestih vidova racionalizacije likovnosti, već od samih poklonika slkarstva prečesto odbacivani iracionalizam.

Bez želje da nasilno svrstamo njeno stvaralaštvo bilo gde, moramo uočiti snažni, magmatski, magijski sloj u pozadini njenog rada, što je ekscesno za filozofiju i novu umetnost.

Po toj hrabrosti da odbaci uzuse ne samo svog vremena, da zaroni u podvesno, sa logosa pređe na mito-logos, svrstava se u kategoriju duhovnih pobunjenika, a samo su njima, kao nekada Đordanu Brunu, otvorene dveri istinitog, što znači produbljenog i celovitog saznanja.

Na taj način Teodora Stojanović zatvorila je krug istorije umetnosti i posle svih istorijskih iskušenja vratila je mitskom, tamo gde sazreva najbolje u čoveku - napisao je Đorić.

Stojanovićeva je na otvaranju naglasila da se čak i obrisi aktuelnog trenutka koji obeležava pandemija koronavirusa vide na njenim slikama.

Viši kustos galerije Narodnog muzeja u Vranju Mirjana Jovanović naglasila je da je reč o izložbi odabranoj na konkursu za izlagačku sezonu 2020. u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju, koja je finansijski podržana od Ministartva kulture.

Ljubitelji umetnosti u Vranju moći će da pogledaju ovu izložbu do 20. septembra.

D. Dimić

PROFIL

Teodora Stojanović rođena je u Beogradu 1981. godine. Završila je Akademiju Lepih umetnosti u klasi profesora Dušana Otaševića, gde je kasnije završila i specijalističke studije u klasi profesora akademika Vladimira Veličkovića. Autorka nije samo slikarka, već i magistar filozofije koju je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Izlagala je u zemlji i inostranstvu. Osvajač je više međunarodnih nagrada za slikarstvo na takmičenjima u Italiji, Španiji, Južnoj Koreji, Tajvanu, Americi. Član je ICAF-a, ULUS-a i ULUPUDS-a, Kulturne mreže Srbije itd. Osim što aktivno izlaže bavi se i "art coachingom", odnosni pomaže mladim umetnicima da izgrade svoju umetničku karijeru. Autorka je priručnika "Kako da postaneš uspešan umetnik".

Najnovije vesti