Eparhija inicirala izložbu Pravoslavlje jedna velika porodica u Rusiji

Vranje - U Rusiji je ovih dana otvorena izložba fotografija pod nazivom "Pravoslavlje – jedna velika porodica", pripremljena na inicijativu Eparhije vranjske.

Izložba se održava u Belgorodu, a osim ideje da se ona dogodi u Rusiji, koja je potekla iz Eparhije vranjske sa episkopom Pahomijem na čelu, u pripremi su učestvovali i iguman Manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog arhimandrit mr Metodije (Marković) i Dragan Tadić.

Sama izložba sastoji se od stotinu fotografija koje su tematski podeljene u četiri grupe.

Na inicijativu stipendiste Eparhije vranjske i rukovodioca Filijale Svepravoslavnog društva Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski diplomiranog teologa Nenada Bojkova (osim eparhije podršku su pružili Gimnazija Bora Stanković u Vranju, Belgorodska Mitropolija i Belgorodske Duhovne Seminarije) prvi deo izložbe dostavljen je u ruski grad Belgorod, gde su ideju o predstavljanju ovakve izložbe primili sa radošću.

- Događaji ovakvog tipa su smo još jedan od dokaza da pravoslavlje nije teritorijalno podeljeno, već da smo svi u jednoj velikoj zajednici u Hristu, bez obzira na kojem mestu nalazili - istakao je na otvaranju izložbe protojerej Oleg Kobec, starešina sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg u Belgorodu.

Rukovodilac Filijale Svepravoslavnog društva Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski Nenad Bojkov u svom obraćanju okupljenima preneo je pozdrave i najtoplije čestitke episkopa vranjskog Pahomija i dodao da su studentske inicijative "veoma korisne u povezivanju naša dva bratska naroda" i zahvalio se svima koji su podržali realizaciju ovog projekta.

Nađa Milošević ulepšala je otvaranje izložbe izvođenjem pesme "Junaci sa Košara".

Najnovije vesti