Dragana Janjić, suvlasnica Vinarije Aleksić: Potrebno je da imate cilj i budete uporni

Dragana Janjić, suvlasnica i direktorka Vinarije Aleksić u Vranju koju vode tri sestre, kao najstarija govorila je za eKapiju o razlici u poslovanju nekada i sada, o izazovima sa kojima se u vinariji suočavaju u procesu proizvodnje vina, ali i o korisnim savetima za one koji tek treba da pođu njenim putem.

Ona je za ovaj portal naglasila da je iskustvo roditelja u poslovanju dragoceno, a njihovi saveti nemerljivi.

"Sve je to bio osnov za postavljanje biznisa na pravi način. Ne samo na početku, već svih ovih godina njihovi saveti znače puno.

Naš početak i njihov početak su totalno različiti. Vreme u kojem živimo i u kojem smo počele ne može da se poredi sa njihovim, pa samim tim je sve drugačije.

I poslovni i društveni segmenti su drugačiji. Mi ipak sada pripadamo nekom digitalnom dobu i u skladu sa tim poslujemo, što verujem da je pre 25 godina bilo nezamislivo", navodi Dragana.

Vinarija Aleksić postala je sa godinama prepoznatljiv brend, a Dragana kaže da za uspeh u ovom poslu nema recepta.

"Potrebno je da imate cilj i da uporno težite ka njemu. Imate dosta padova na tom putu, ali iz svakog treba izaći sa iskustvom više.

Za svaki proizvod je bitan kontinuirani kvalitet. To je ono sto potrošači najviše cene.

Zatim, morate biti jedinstveni, morate se izdvojiti od sličnih proizvoda. Morate znati svoju ciljnu grupu kojoj se obraćate.

I za kraj, ali ne manje važno od bilo čega drugog, nikada, ali nikada ne potcenjujte konkurenciju", kaže Dragana.

Ona je dodala da je proizvodnja vina "kreativan posao u kome se svake godine, pre svake berbe, nalazite pred novim izazovima".

"Preduslov za proizvodnju vina je da proizvedete grožđe. A proizvodnja grožđa znači da imate vinograd - fabriku na otvorenom, i vremenske uslove na koje ne možete da utičete.

Svake godine je strepnja da li će biti dovoljno sunca, a kiše samo kada treba. Grad nije nikada dobrodošao.

Posle strepnje i straha u vinogradu, dolazi druga faza kreativnosti, proizvodnja vina. Trenutak kada najbolje iz sirovine treba da pretočite u bocu i pratite sazrevanje vina.

I na kraju taj vaš proizvod treba plasirati na tržište. I proizvodnja i prodaja imaju svoje čari, ali i strepnje.

Ubiranje plodova uspeha posle napornog rada su svakako trenuci u kojima se najviše uživa", konstatuje Dragana.

Dodaje da se nada da će doći do stabilizacije tržišta i poslovanja, jer je tržišni ambijent narušen pod uticajima Covid pandemije.

"To su kratkorečne želje, a dugoročno želimo vinograde u punom rodu, vinariju u vinogradu i još novih proizvoda", kaže ona.

Ov vlasitih proizvoda za kraj napornog radnog dana preporučuje belo vino Žuti cvet, proizvod Vinarije Aleksić.

"To je vino koje ne traži posebnu priliku da zaiskri u čaši, već vam nudi da se u svakom trenutku opustite i uživate", zaključuje Dragana.

Komentari

Hahaha, i da ti Vucic dodje par puta u vinariju. I izmedju ostalog da ti rodtielji dobiju subvencije od države.

Види пријатељу, треба умети да доведеш председника у своје одаје и фасцинираш га својом идејом и производима. Наравно и добити државне подстицаје, које су, узгред буди речено, више поклон него кредит, је и више од способности! Али ако сматраш да је све то лако, јер ти је тата нека фаца, изволите, свет је Ваш и небо је граница!

A gde to oni imaju vinograd?

Najnovije vesti