Devojačka soba kao deo Stalne etnološke postavke Narodnog muzeja FOTO/VIDEO

Medijskim sadržajima u sklopu projekta Pogled na Stalnu etnološku postavku Narodnog muzeja u Vranju, portal Vranje News će kroz fakte koje sadrži ova inovirana postavka, razgovore za stručnim sagovornicima i istraživačke članke javnosti u Srbiji i šire predstaviti sve detalje ove svojevrsne i jedinstvene izložbe, koja u ovakvom formatu postoji samo na jednom mestu i jedinstvena je u svetu.

Svaka od prostorija Narodnog muzeja u Vranju ima neku svoju priču.

Kako kaže etnološkinja Iva Laković, sve što se nalazi u muzeju nabavljeno je u vranjskim kućama i od starih vranjskih porodica.

Ali, dobar deo stvari, recimo, nije rađen u Vranju, jer su mnoge vranjske familije, koje su to sebi mogle da priušte, nabavljale nameštaj sa strane, čak i u inostranstvu.

Porodica Stajić, recimo, kupila je salon u Beču 1909. godine.

Jedan od zanimljivih običaja koji je postojao, a ponegde i danas postoji u Vranju, bio je da devojke prilikom udaje dobijaju miraz od svojih roditelja.

"Naročito početkom XX veka, od kada datiraju ovi predmeti, prilikom udaje gospođica iz bogatih porodica, kupovan je nameštaj, oprema za kuću i darovi za mlade, odnosno buduću porodicu", kaže Laković, naglašavajući da je upravo svim tim stvarima uređena devojačka soba deo Stalne etnološke postavke Narodnog muzeja u Vranju.

Najnovije vesti