Demostat: Moguće poskupljenje struje do 30 odsto

Vranje/Beograd - Nadležni u Srbiji razmatraju mogućnost da Elektroprivredi Srbije u julu ili avgustu dozvole da podigne cenu struje za domaćinstva za 30, a privredi za 70 odsto, saznaje Demostat u izvorima bliskim Vladi Srbije.

Cena električne energije u Srbiji za domaćinstva se koriguje tako što EPS uputi zahtev Agenciji za energetiku Srbije (AERS), podnoseći troškovnik kojim ga pravda.

Kako objašnjavaju iz Demostata, AERS procenjuje da li je zahtev EPS opravdan ili ne i u zavisnosti od toga ga i odobrava.

S obzirom na to da je EPS u vlasništvu države, Srbije republička Vlada ima presudan uticaj na to sa kakvim će zahtevom EPS izaći pred Agenciju za energetiku.

U slučaju da nadležni usvoje odluku da struja u Srbiji za domaćinstva poskupi za 30 odsto, to bi predstavljalo enormni udar na životni standard i kućni budžet građana.

Prethodni put struja je za domaćinstva poskupela 1. februara prošle godine i to za 3,4 odsto.

Sasvim je jasno da bi odluka nadležnih da struja poskupi za čak 30 odsto za domaćinstva izazvala veliko nezadovljstvo i gnev u javnosti, predviđa Demostat i napominje da bi i reakcija privrede na poskupljenje od 70 odsto bila u potpunosti negativna.

Ekonomska kriza zbog posledica pandemije koronavirusa, skoka cena energenata na svetskom tržištu i rata u Ukrajini je glavno opravdanje onih koji tvrde da struja u Srbiji mora da poskupi.

Najnovije vesti