Dan ustanove i krsna slava Narodnog univerziteta: Gostuje Bećković

Javna ustanova Narodni univerzitet u Vranju u četvrtak proslavlja Dan ustanove i krsnu slavu Sveti apostoli Filimon, Apfija i Arhip.

Na ovaj svečani dan u Vranju će početi Književna kolonija, višednevna manifestacija koju ova ustanova organizuje već nekoliko godina.

Otvoriće je u četvrtak uveče u Domu Vojske u Vranju akademik Matija Bećković, a književno veče zakazano je za 19 sati.

Kompletan program manifestacije možete videti ako kliknete OVDE.

Za NU je 2019. bila posebna, jer po prvi put iz gradskog budžeta dobijaju novac samo za isplatu zarada, ne i za svoje aktivnosti.

- Iako je to od ove godine tako, mi ćemo i 2019. godinu završiti sa pozitivnim poslovanjem - kaže direktorka Gordana Dimitrijević.

Ova ustanova u protekle tri godine znatno je unapredila proces obrazovanja, ostvaren je i veliki napredak u realizaciji programa kulture.

NU je sertifikovao sistem menadžmenta kvaliteta ISO 9001:2015.

Prihodi ustanove su u poslednje dve godine duplirani.

Kompletno je renoviran i potpuno uređen enterijer Galerije Narodnog univerziteta u Vranju i pripremljena projektno-tehnička dokumentacija sa građevinskom dozvolom za rekonstrukciju i sanaciju zgrade Narodnog univerziteta.

KRSNA SLAVA

Arhip je jedan od Sedamdeset. Apostol Pavle pominje ga u poslanici Kološanima i Filimonu, nazivajući ga svojim drugarom u vojevanju. U gradu Kolosaju središte hrišćanstva beše u kući Filimonovoj. Tu se sabirahu hrišćani na molitvu. To nazivaše apostol Pavle, pišući Filimonu, tvoja domašnja crkva. U to vreme apostoli rukopolagahu svoje učenike za episkope, i to neke od njih na stalno mesto, a neke kao misionare putujuće po raznim mestima. I Filimon je bio jedan od ovih poslednjih. Apfija, Filimonova žena, pošćaše se i služaše domašnjoj crkvi. U vreme nekog praznika neznaboškoj boginji Artemidi, svi verni u Kolosaju behu po običaju sabrani u dom Filimonov na molitvu. Neznabošci, saznav za ovaj skup, jurnu i pohvataju sve hrišćane, Filimona, Arhipa i Apfiju, kao vođe, najpre stave na šibu, a posle ih zakopaju do pojasa u zemlju i počnu ih kamenjem tući. I tako ubiju Filimona i Apfiju, a Arhipa izvade iz rupe jedva živa, i ostave ga na zabavu deci. Deca, pak, izbodu ga svega noževima. I tako i ovaj Pavlov drugar u vojevanju dobro skonča tok svoga zemaljskog puta.

Najnovije vesti