Carinici na Preševu zaplenili 1.000 litara pesticida (FOTO)

Carinici su na ulazu graničnog prelaza Preševo zaplenili oko 1.000 litara pesticida, koje je vozač kamiona nameravao da prokrijumčari umesto prijavljenih boja, kao i veliku količinu neprijavljene robe, ukupne vrednosti od oko 5,5 miliona dinara, saopštava Uprava carina.

Prekršaj je otkriven u kamionu turskih registarskih oznaka, kojim je turski državljanin prevozio 21 tonu robe iz Istanbula za firmu u Novom Pazaru.

- Detaljnom kontrolom kamiona carinici su utvrdili da nema ničeg spornog u vezi sa 20 tona repromaterijala za tekstilnu industriju, ali su tada otkrili i tonu krijumčarenog tovara.

Naime, umesto pakovanja prijavljenih boja, pronađeno je oko 1.000 litara pesticida.

Treba napomenuti da je prilikom uvoza tih supstanci u Srbiju potrebna dozvola Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i registracija uvoznika, što pomenuto novopazarsko preduzeće nije imalo - saopštava Carina.

Takođe, zaplenjena je i velika količina neprijavljene robe; 11.500 etiketa „filip plejn“, „kelvin klajn“ i „tomi hilfiger“, za koju će se naknadno utvrditi da li povređuje pravo intelektualne svojine, kao i oko 9.000 jednokratnih brijača „bik“.

Među krijumčarenim tovarom pronađeno je i skoro 250 majca kratkih rukava i više od 40 kotura ukrasnih tekstilnih traka „filip plejn“ i „tomi hilfiger“.

Vrednost robe je procenjena na gotovo 5,5 miliona dinara.

- Kamion i prikolica su takođe zadržani do okončanja prekršajnog postupka, jer vrednost zaplenjenog tovara premašuje trećinu njihove vrednosti.

Podsećamo da se gotovo identičan prekršaj dogodio u decembru prošle godine na Gradini, kada su u kamionu, umesto deklarisanih boja, takođe pronađeni krijumčareni pesticidi - navode iz Carine.

Najnovije vesti